Musa Aman dalam senarai dikehendaki - Semasa | mStar

Musa Aman dalam senarai dikehendaki

Musa Aman.

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan bahawa bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman kini diletakkan dalam senarai individu yang dikehendaki.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun yang mengesahkan perkara itu berkata, notis merah Interpol telah dikeluarkan selain memaklumkan kepada pihak berkuasa United Kingdom mengenai Musa yang berada di negara berkenaan.

Menurutnya, buat masa ini tiada keperluan untuk menghantar pasukan bagi membawa pulang Musa yang kini sedang disiasat atas satu laporan polis terhadapnya.

“Ya..beliau (Musa) dalam senarai dikehendaki. Kita sudah memaklumkan kepada pihak berkuasa United Kingdom bagi memantau Musa di sana,” katanya dalam sidang media Program Derma Darah Sempena Peringatan Hari Polis Ke-211 di Bukit Aman, Rabu.

Dalam pada itu, beliau turut jangkakan Musa akan pulang ke negara ini dalam waktu terdekat.

Katanya, selepas beliau pulang nanti, tindakan menahannya akan dibuat berdasarkan undang-undang.

“PDRM percaya Musa akan pulang dalam waktu terdekat. Jadi, buat masa ini tiada keperluan untuk kita (PDRM) pergi ke sana untuk membawa beliau pulang,” katanya.

Musa dalam satu kenyataannya sebelum ini berkata, kini beliau berada di United Kingdom atas sebab perubatan dan urusan peribadi, sekali gus menafikan dakwaan bahawa dirinya menjadi pelarian selepas laporan intimidasi jenayah terhadapnya oleh Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin.

Musa mengesahkan beliau meninggalkan Malaysia secara sah pada 16 Mei. - Sinar Online

Musa Aman , PDRM

Artikel Sebelum

Kedai dobi dibaling bom petrol

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Musa Aman masih di London

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati