Menteri nasihat makan ‘suku-suku separuh’ - Semasa | mStar

Menteri nasihat makan ‘suku-suku separuh’

Dzulkefly Ahmad
Dr Dzulkefly Ahmad. Foto MOHD SAHAR MISNI/The Star

KUALA LUMPUR: Orang ramai dinasihatkan supaya menggunakan konsep 'Suku-Suku Separuh' dalam memilih aneka jenis makanan yang disajikan semasa Hari Raya Aidilfitri.

Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, pengambilan makanan yang tidak terkawal ditambah dengan kurangnya aktiviti fizikal semasa musim perayaan boleh menyebabkan peningkatan berat badan dan risiko mendapat penyakit kronik.

Menurutnya, tips utama yang perlu dipegang adalah dengan bersederhana dan makan mengikut keperluan kalori harian.

"Kita perlu memastikan suku pinggan diisi dengan nasi, roti atau sumber karbohidrat, suku pinggan dengan sumber protein seperti ikan, ayam, atau daging dan separuh pinggan lagi diisi dengan sayur dan buah-buahan."

"Air kosong juga merupakan pilihan terbaik berbanding minuman berkarbonat. Amalan ini bukan sahaja membantu mengawal berat badan malah dapat mengelakkan pembaziran makanan," katanya dalam satu kenyataan di sini, Khamis.

Sementara itu, sempena sambutan ulang tahun ke-15 Hari Penderma Darah Sedunia pada Khamis, Dr Dzulkefly berharap semua masyarakat di Malaysia tidak mengira latarbelakang agama dan bangsa untuk tampil menderma darah secara berterusan.

Katanya buat masa ini, secara purata 2,000 beg darah diperlukan setiap hari untuk kegunaan 1,000 orang pesakit di hospital-hospital di seluruh negara.

"Darah dan komponen darah diperlukan untuk menampung peningkatan populasi dan perkembangan perubatan dalam menangani penyakit dan keadaan kecemasan," katanya dalam kenyataan berasingan.

Dr Dzulkefly Ahmad

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Penangan cinta, kerani rugi RM128,300

Artikel Berkaitan

Artikel Lain