Kanser: Kadar pendedahan terhadap GE, 3-MCPD dalam marjerin rendah - Semasa | mStar

Kanser: Kadar pendedahan terhadap GE, 3-MCPD dalam marjerin rendah

Laporan berita mengenai 18 jenama marjerin di pasaran Hong Kong mengandungi glycidol (epoxy propanol) dan 16 jenama marjerin pula dikesan mengandungi 3-MCPD yang didakwa berkemungkinan boleh menyebabkan kanser.

KUALA LUMPUR: Kadar pendedahan pengguna di Malaysia terhadap glycidyl esters (GE) dan 3-MCPD (3-monochloropropane-1,2-diol) esters yang berkemungkinan boleh menyebabkan kanser melalui pengambilan marjerin adalah rendah dan tidak mendatangkan risiko kesihatan.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata Kementerian Kesihatan melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan menjalankan pemantauan kandungan GE dan 3-MCPD esters ke atas beberapa produk marjerin di negara ini.

“Bagaimanapun, sehingga kini tiada maklumat saintifik yang jelas mengenai peratus kandungan GE dalam makanan yang boleh bertukar kepada glycidol dalam usus.

“Glycidol merupakan bahan terhasil daripada penguraian GE dalam usus. GE adalah sejenis bahan cemar yang dikesan dalam semua jenis minyak dan lemak sayuran terhasil semasa proses penapisan pada suhu tinggi melebihi 240°C,” katanya dalam kenyataan.

Dr Noor Hisham berkata kementerian mengambil maklum laporan portal dalam talian bertajuk ‘Shocking Analysis Reveals A Causing Substances in These Brands of Margarine' melalui pautan https://www.worldofbuzz.com/shocking-analysis-reveals-cancer-causing-substances-in-these-18-brands-of-butter/ pada 16 April lepas.

Akhbar tersebut melaporkan pihak Majlis Pengguna Hong Kong mendapati 18 jenama marjerin di pasaran Hong Kong mengandungi glycidol (epoxy propanol) dan 16 jenama marjerin pula dikesan mengandungi 3-MCPD yang berkemungkinan boleh menyebabkan kanser.

Dr Noor Hisham berkata sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung isu keselamatan makanan, boleh menghubungi Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah terdekat atau hubungi KKM melalui laman web http://moh.spab.gov.my atau laman Facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) di www.facebook.com/bkkmhq. - BERNAMA

marjerin , kanser

Artikel Sebelum

Selangor umpama pertama kali PRU

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain