Wan Saiful Sah Sertai Pribumi - Semasa | mStar

Wan Saiful Sah Sertai Pribumi

PETALING JAYA: Bekas ketua pegawai eksekutif Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Idea), Wan Saiful Wan Jan secara rasmi menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia sebagai ahli seumur hidup.

Pengumuman itu dibuat oleh presiden parti Tan Sri Muhyiddin Yassin pada sidang akhbar di Galeri Pribumi, Menara Yayasan Selangor di sini pada Khamis.

Muhyiddin berkata, Wan Saiful akan mengambil alih jawatan timbalan pengerusi biro dasar dan strategi, membantu Datuk Dr Rais Hussin.

"Dia akan dapat membantu kami mengukuhkan biro dan memberi idea untuk menangani beberapa isu utama yang dihadapi negara," kata Muhyiddin.

Wan Saiful yang sebelum ini merupakan ahli PAS berkata, beliau menyertai Pribumi kerana ia satu-satunya cara untuk menangani isu-isu kebangsaan.

"Kita memerlukan penyelesaian di peringkat politik. Negara kita memerlukan pentadbiran dengan kehendak politik untuk berubah," katanya.

Beliau juga menjangkakan akan menerima kritikan awam kerana menyertai parti berasaskan kaum.

"Kita mesti memilih platform sedia ada yang mempunyai potensi terbaik untuk mencapai matlamat kita.

"Orang ramai hanya akan mengambil parti dengan serius jika ia dapat membentuk perspektif dan pemikiran rakyat, dan hanya Pribumi dapat melakukan perkara ini di peringkat kebangsaan," katanya.

Ketika ditanya tentang kawasan beliau akan bertanding pada pilihan raya umum akan datang, Wan Saiful berkata ia terpulang kepada parti itu.

"Terpulang kepada parti untuk membuat keputusan. Saya baru sahaja menyertai lima minit yang lalu. Jika tidak, saya akan dipecat," katanya.

Turut hadir pada sidang akhbar ialah Timbalan Presiden Pribumi, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, ketua Pemuda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, ahli majlis tertinggi Datuk Dr Rais Hussin dan Ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong.

Hari terakhir Wan Saiful dengan Idea adalah pada 28 Februari 2018.

Beliau telah menjadi CEO Idea sejak 2009 apabila beliau mengetuai proses pelancaran pemikir pada Februari 2010.

Wan Saiful Wan Jan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Pribumi Parti Pilihan Wan Saiful

Lebih Artikel

Manchester United pecat Mourinho!