Pertukaran Nelayan Malaysia-Indonesia 11 Januari

JOHOR BAHRU: Pertukaran nelayan Malaysia yang kini ditahan di Indonesia dan nelayan  republik itu yang ditahan di Malaysia bagi kesalahan menceroboh kawasan perairan dijangka dilakukan pada Khamis ini, kata Ketua Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Laksamana Maritim Datuk Seri Zulkifili  Abu Bakar.

Ketika diminta mengulas lanjut perkara itu, beliau berkata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek dijangka membuat pengumuman berhubung perkara itu.

Nelayan tempatan dinasihatkan berhati-hati bagi mengelak ditahan pihak berkuasa negara lain atas kesalahan menceroboh perairan, katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas perkara itu dan status terkini nelayan Malaysia yang ditahan oleh pihak  berkuasa Indonesia.

Terdahulu, Zulkifili menyaksikan penyerahan nota serah tugas oleh Pengarah Maritim Wilayah Selatan Laksamana  Pertama Maritim Datuk Adon Shalan kepada penggantinya  Laksamana Pertama Maritim Datuk Abu Bakar Idris.

Adon akan bersara wajib pada 9 Jan ini dan Abu Bakar akan menjawat jawatan itu berkuat kuasa pada tarikh sama.

Sebelum ini, enam  nelayan Malaysia dilaporkan ditahan di Indonesia manakala 70 nelayan Indonesia pula ditahan di Malaysia atas kesalahan menceroboh kawasan perairan masing-masing ketika menangkap ikan.

Dua hari lepas, Ahmad Shabery dalam satu kenyataan berkata enam nelayan warganegara tempatan itu dijangka  dibebaskan dalam tempoh terdekat.

Beliau  berkata persetujuan untuk membebaskan nelayan kedua-dua negara itu dicapai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden Indonesia Joko Widodo semasa Rundingan Tahunan Ke-12 Malaysia-Indonesia pada November lepas.-- Bernama  

APMM, Indonesia

Artikel Sebelum

Anwar Bebas 8 Jun – KP Penjara

Artikel Berikut

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain