Caruman KWSP Kembali 11 Peratus - Semasa | mStar

Caruman KWSP Kembali 11 Peratus

KUALA LUMPUR: Kadar berkanun caruman syer pekerja Kumpulan wang Simpanan Pekerja (KWSP), akan kembali kepada kadar asal pada 11 peratus.

Bagi ahli berumur kurang daripada 60, dan 5.5 peratus bagi mereka yang berusia melebihi 60 tahun, berkuat kuasa upah/gaji Januari 2018 bagi caruman Februari 2018.

Dalam kenyataan pada Khamis, KWSP berkata majikan perlu  memastikan amaun caruman yang betul dipotong daripada upah/gaji pekerja dan meremitkannya kepada KWSP berdasarkan kadar caruman yang baharu.

“Kadar caruman pekerja dan majikan boleh dirujuk di Jadual Ketiga Akta KWSP 1991,” katanya.

Kerajaan mengumumkan pengurangan kadar sumbangan pekerja pada  2016, semasa pembentangan Semakan Semula Bajet 2016 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Oleh itu, KWSP berkata pengurangan kadar sumbangan berkanun syer pekerja kepada lapan peratus yang bermula pada Mac 2016, berakhir bulan ini.

Ia berkata ahli yang ingin mencarum melebihi kadar berkanun 11 peratus atau 5.5 peratus, boleh mengemukakan Borang KWSP 17A (AHL) atau Borang KWSP 17AA (AHL).

Untuk maklumat lanjut, ahli dan majikan boleh melayari www.kwsp.gov.my atau menghubungi Pusat Pengurusan Perhubungan KWSP di 03-8922 6000 atau mengunjungi cawangan KWSP terdekat.- Bernama

KWSP

Artikel Sebelum

Kes Bunuh, Gilis: Enam Ditahan Reman

Artikel Berikut

“Bil Hospital Dah Cecah RM800,000”

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain