Dua Calon SPM Naik Lori Ke Dewan Peperiksaan - Semasa | mStar

Dua Calon SPM Naik Lori Ke Dewan Peperiksaan

Mohamad Hafiz dibantu anggota APM meredah air untuk ke Sekolah Menengah Kebangsaan Kuala Jenderis menggunakan lori selepas beberapa jalan ditutup kerana dinaiki air di Kampung Tok Lawit pada Selasa. fotoBERNAMA

KUALA BERANG: Dua calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) terpaksa dibawa menaiki lori muatan berat untuk menduduki kertas terakhir peperiksaan apabila jalan ke Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kuala Jenderis di sini dinaiki air setinggi satu meter.

Mohamad Hafiz Kassim,17 dari Kampung Tok Lawit dan Muhammad Hairi Izuan Rosli, 17 dari Kampung Payang Kayu, Hulu Terengganu pada Selasa menduduki kertas MPV Menservis Motosikal.

Mohamad Hafiz berkata beliau mula cemas apabila melihat paras air semakin meningkat kerana risau tidak dapat menduduki kertas SPM terakhir baginya.

"Saya ingat tahun ini sempat duduki peperiksaan tanpa perlu menghadapi banjir tetapi jangkaan meleset apabila air mula naik dan saya sempat menghubungi guru untuk tindakan lanjut.

"Syukurlah dapat sampai ke sekolah dan pengalaman ini amat berharga apatah lagi dapat menaiki lori muatan berat Angkatan Pertahanan Awam(APM)," katanya kepada pemberita di sini.

Operasi berkenaan turut disertai Pegawai Pendidikan Daerah (PPD) Hulu Terengganu, Jalaluddin Ismail dan Pegawai APM Daerah Hulu Terengganu, Lt (PA) Sansuri Yaakob.

APM Hulu Terengganu juga turut berjaya membawa empat pengawas peperiksaan bersama kertas peperiksaan ke sekolah tersebut dan tiba pada pukul 8 pagi Selasa.

Sansuri berkata pihaknya telah menerima panggilan PPD Hulu Terengganu pada pukul  9.02 malam Isnin untuk membawa pelajar, pengawas peperiksaan dan kertas peperiksaan ke SMK Kuala Jenderis dan turut membuat tinjaun ke beberapa jalan yang boleh dilalui.

"Kita telah membuat tinjauan di Kampung Kepah pada jam 2 pagi dan jalan berkenaan tidak dapat dilalui kerana paras  air agak dalam mencecah 1.5 meter...seterus itu kami membuat tinjauan ke jalan Kampung Kuala Pueh dan jalan berkenaan boleh dilalui seperti biasa.

"Setakat ini cuaca di sini masih mendung dan hujan renyai...sebanyak 20 pusat pemindahan telah dibuka dan seramai 534 mangsa berada di seluruh pusat pemindahan di daerah ini sejak pukul 7 pagi Selasa," katanya.

Sementara itu, seorang ibu di Kampung Kuala Ping, Hulu Terengganu sempat membawa keluar menantunya yang sedang berpantang lima hari dari rumah ketika air sedang naik pada Isnin.

Siti Mat Zain, 58, berkata beliau bertindak awal dengan meminta anak lelakinya bergegas membawa menantunya Siti Sarah Besar, 38 yang tinggal di Kampung Padang Tengir, apabila melihat paras air banjir yang semakin meningkat.

"Perkara ini bukanlah satu yang luar biasa bagi saya kerana setiap tahun rumah saya akan banjir dan paling awal kerana berdekatan dengan sungai...persediaan awal sudah dilakukan dan alhamdulillah tiada berlaku perkara yang tidak diingini," katanya.

Seramai 103 mangsa terdiri daripada 55 buah keluarga di kampung berkenaan dipindahkan ke pusat perpindahan bermula pukul 11 malam Isnin selepas air sungai Kuala Ping melepasi aras bahaya setinggi 20 meter.

Seorang lagi mangsa, Norli Mohamad, 34 berkata mereka berpindah ke pusat pemindahan pada pukul 3 pagi selepas dinaiki air banjir melebihi paras pinggang di rumahnya.

"Banjir sudah seperti acara tahunan bagi kami sekeluarga dan penduduk di sini," katanya. - BERNAMA

SPM

Artikel Sebelum

Kes Pertama Guru IT Hantar WhatsApp Palsu

Artikel Berikut

Rawang Bypass Sedia Dilalui

Artikel Berkaitan

“Bukan Budak-Budak Tu Bogel Pun!”

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta

Maut terlebih makan durian