PAS Yakin RUU355 Dibahas Kali Ini - Semasa | mStar

PAS Yakin RUU355 Dibahas Kali Ini

pas

KUALA LUMPUR: PAS optimis bahawa usul Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian yang dibahaskan Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk memperkasakan mahkamah syariah akan dilakukan pada sesi Dewan Rakyat di Parlimen kali ini.

Setiausaha Agungnya, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, parti Islam itu yakin Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia akan membenarkan perbahasan mengenai usul itu disambung susulan penangguhannya pada 6 April lalu.

"Tidak kisah berapa nombor sekarang. Jika dalam aturan mesyuarat sebelumnya, ia juga boleh jadi bila-bila sekarang," katanya

Ahli Parlimen Kota Bharu itu berkata demikian ketika ditanya mengenai kemungkinan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU355 dibahaskan dalam sesi Dewan Rakyat di Parlimen kali ini.

Pada 6 April lalu, Pandikar membenarkan usul itu dibentangkan dengan Abdul Hadi untuk menjelaskan pindaan yang dicadangkan sebelum persidangan Dewan Rakyat ditangguhkan.

Usul tersebut ketika ini disenaraikan sebagai perkara ke-17 di dalam kertas aturan urusan mesyuarat, selepas kesemua usul kerajaan.

RUU 355 , PAS

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Ibu muda lahirkan bayi kembar tujuh

Sah! Empat penjuru PRK Semenyih