Khidmat E-Hailing Wajib Ada Butang Panik - Semasa | mStar

Khidmat E-Hailing Wajib Ada Butang Panik

LAHAD DATU: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nancy Shukri mahu pelaksanaan butang panik atau butang kecemasan (SOS) diselaras kepada operasi e-hailing di seluruh negara.

Beliau berkata perkhidmatan Grabcar dan Uber perlu melaksanakan pemasangan butang panik demi keselamatan penumpang termasuk di Sabah.

"Apabila butang panik dipasang, keselamatan penumpang lebih terjamin kerana butang itu akan berhubung terus dengan SPAD di Semenanjung. Kita juga minta LPKP (Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan) di Sabah melakukan perkara yang sama," katanya kepada pemberita.

Beliau ditemui pada majlis penyampaian cek kepada Masjid Nurul Ulum, Kampung Segama serta Masjid Nurul Jihad di sini, Sabtu.

Dalam pada itu, Nancy berkata meskipun rang undang-undang pindaan mengenai operasi e-hailing belum diluluskan di Parlimen, namun tiada pengecualian untuk melaksanakan pemasangan butang panik.

"Sebab kita bentang pindaan rang undang-undang ini sekali lagi di Parlimen akan datang dan apabila diluluskan, kita telah ada terma berhubung keselamatan penumpang," katanya.

Penggunaan butang panik dicadangkan selepas berlaku insiden penumpang wanita didakwa dirogol seorang pemandu Grabcar baru-baru ini di Selangor.-- Bernama

SOS , Nancy , Grab

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Amah Guna Bantal Bunuh Majikan

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta

Maut terlebih makan durian