Lemang Sushi Inovasi Terkini Juadah Aidilfitri - Semasa | mStar

Lemang Sushi Inovasi Terkini Juadah Aidilfitri

LAZIMNYA, Kuala Pilah dikenali dengan pelbagai produk makanan kampung.

Makananan seperti daging salai, itik salai atau ayam salai merupakan permandangan biasa di tepi-tepi jalan sepanjang laluan Seremban - Kuala Pilah.

Namun kini, muncul satu lagi produk yang menambah lagi koleksi makanan kampung di daerah itu, lemang sushi.

Pengusahanya, Zuriati Sulaiman, 50, berkata, dia memulakan produk lemang sushi selepas berjaya mengeluarkan makanan serunding daging, ayam, ikan bilis dan popia simpul sejak 10 tahun lalu.

Mahu melebarkan sayap produk makanannya, dia kemudian menginovasikan produk serundingnya dengan memperkenalkan lemang sushi berintikan serunding menerusi syarikatnya, Awie Enterprise yang ditubuhkan pada 2005.

Boleh dikatakan, Zuriati adalah satu-satunya pengeluar produk berkenaan dalam negara ini, sekali gus mendapat pengiktirafan daripada Institusi Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi).

Menurut usahawan bimbingan Jabatan Pertanian Negeri Sembilan (JPNS) dan daerah Kuala Pilah itu, suaminya, Azizi Abd Muin, 55, merupakan ‘orang kuat’ dalam mengeluarkan idea mencipta lemang sushi pada Oktober tahun lalu.

“Kami sebenarnya beberapa kali mencuba untuk mencipta lemang sushi ini, tapi ada saja tidak kena. Tetapi akhirnya berjaya sepenuhnya dan memasarkan produk ini, Januari lalu.

“Kami masih kekalkan cara tradisional dengan menggunakan santan dan beras pulut biasa serta daun pisang bagi mengekalkan rasanya. Tapi, tidak menggunakan bulu, sebaliknya dibakar di dalam ketuhar khas lemang hasil bantuan JPNS dan Mardi. Malah, ia menjimatkan masa,” katanya.

Menurutnya, untuk menembusi pasaran luar daerah, lemang sushi itu dijual berkonsepkan sejuk beku.

“Bila disejuk bekukan, pelanggan dari jauh boleh merasai lemang sushi. Cara memasaknya sangat mudah dengan perlu dimasak semula di dalam secara kukus atau di dalam ketuhar gelombang mikro selama 20 minit," katanya.

Menurutnya, dari segi fizikal, lemang sushi hampir sama dengan lemang biasa yang dibakar menggunakan buluh kerana pulutnya padat dan inti di tengah-tengahnya dimasukkan menggunakan teknik tertentu tanpa bercampur dengan pulut.

“Cuma daun pisang lemang tidak boleh makan, tidak seperti sushi yang bahagian luarnya boleh dimakan,” katanya berseloroh.

Usahawan yang turut dibantu Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) turut mendapat pelbagai pengiktirafan anugerah di peringkat kebangsaan dan negeri kerana berjaya mengembangkan serta mempopularkan produk makanan tradisional negeri ini.

Pasangan suami isteri ini juga telah mendapat johan Projek Pengembangan Veterinar Industri Asas Tani Peringkat Kebangsaan 2012, johan serunding ikan bilis pada Hari Peladang Penternak dan Nelayan (HPPNK), Negeri Sembilan 2014 serta juara produk komersial kategori mikro popia mini Maha 2016.

Bagi lemang sushi pula, produk itu dicalonkan bagi kategori inovasi peringkat kebangsaan tahun ini.- Sinar Harian
lemang sushi , Kuala Pilah , Mardi

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain