Indeks CPI: Malaysia Masih Berada Dalam Kelompok Terbaik - Semasa | mStar

Indeks CPI: Malaysia Masih Berada Dalam Kelompok Terbaik

KUALA LUMPUR: Malaysia masih berada dalam kelompok terbaik dalam kajian Indeks Persepsi Rasuah 2016, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Razali Ibrahim.

Walaupun kedudukan negara merosot kepada satu anak tangga berbanding tahun lepas, namun ia tidak boleh dijadikan indikator perbandingan kerana CPI itu adalah bagi membantu kerajaan menambah baik pentadbiran dengan mengambil dapatan kajian berkenaan, katanya.

"CPI adalah satu kajian mengenai pandangan keadaan rasuah yang dikumpul daripada ahli perniagaan antarabangsa di Malaysia.

"Ia tidak boleh dijadikan indikator perbandingan, banding tahun ini dengan tahun lepas. CPI ialah untuk bantu kerajaan menambah baik pentadbiran dengan mengambil dapatan kajian tersebut," katanya ketika sesi soal jawab pada persidangan Dewan Rakyat di sini pada Isnin.

Menurut CPI, Malaysia kini pada kedudukan 55, masih dalam kelompok satu pertiga terbaik daripada 176 negara yang terlibat dalam kajian itu, manakala di peringkat ASEAN, Malaysia padai kedudukan ketiga terbaik (daripada 10 negara ASEAN), katanya.

Beliau menjawab soalan Lim Guang Eng (DAP-Bagan) mengenai adakah kerajaan berpuas hati dengan kemerosotan kedudukan negara dalam CPI dari kedudukan ke-54 pada tahun 2015 kepada 55 tahun lepas.

Mengulas lanjut, Razali berkata kedudukan terkini itu masih berada dalam keadaan terbaik memandangkan terdapat tambahan sembilan negara dalam CPI 2016 yang menyumbang kepada ranking Malaysia bagi tahun itu.

Skor dan kedudukan CPI ditentukan menerusi tahap persepsi rasuah dalam sektor awam negara berdasarkan skala 0 (dianggap paling rasuah) kepada 100 (paling bersih).

Razali berkata kedudukan itu juga terbukti tidak menjejaskan keadaan ekonomi dan dijadikan penilaian apabila Malaysia terus mendapat perhatian dan kepercayaan pelabur luar.

"Lawatan Raja Salman (Raja Arab Saudi Raja Salman bin Abdulaziz Al Saud) berjaya membawa pelaburan sebanyak RM40 bilion baru-baru ini.

 "Kalau negara ini teruk, maka sudah tentu orang tidak datang melabur," 

"Keyakinan itu tetap ada walaupun skor kita kadang-kadang naik, kadang-kadang turun," kata Razali seperti dilaporkan Bernama.

Bagaimanapun, katanya, kerajaan akan tetap mengambil berat setiap hasil yang diperolehi daripada kajian itu dan akan terus menjalankan usaha menambah baik pentadbiran serta berharap pihak tertentu tidak mempolitikkan kedudukan berkenaan.

 "Sudah tentu kita tidak gembira bila ada aduan mengenai rasuah dalam kalangan penjawat awam kita, sebab itu SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) menjalankan tugasnya bagi mencegah setiap salah laku rasuah yang berlaku," katanya.

CPI , Rasuah , Razali Ibrahim

Artikel Sebelum

'Saya Pelik Mak Tak Bangun Lagi'

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain