YARM Gesa Peguam Negara Pantas Dakwa Perasuah - Semasa | mStar

YARM Gesa Peguam Negara Pantas Dakwa Perasuah

PETALING JAYA: Yayasan Anti Rasuah Malaysia (YARM) menyarankan supaya Jabatan Peguam Negara mempercepatkan proses untuk menghadapkan perasuah ke muka pengadilan.

Presiden YARM, Datuk Seri Zakaria Jaffar berkata, langkah itu bagi menyokong tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat kes rasuah, salahguna kuasa dan penyelewengan.

"YARM dengan rendah diri mencadangkan agar siasatan SPRM ini disambut baik pembuat keputusan iaitu Jabatan Peguam Negara dengan menghadapkan pesalah rasuah ke muka pengadilan.

"Malahan semua pihak perlu menguatkan iltizam bagi memerangi rasuah," katanya menerusi kenyataan di sini, Khamis.

Kenyataan YARM sebagai pertubuhan bukan kerajaan antirasuah di negara ini bagi menzahirkan komitmen penuhnya menyokong SPRM atas ikrarnya untuk melipatganda usaha memerangi penyelewengan, rasuah dan salah guna kuasa serta membawa mereka yang terlibat ke muka pengadilan, seiring dengan titah Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V baru-baru ini.

Menurut Zakaria, SPRM diharap akan terus melahirkan pegawai amanah dan dedikasi, selain mempunyai kualiti cemerlang dalam membantu usaha membanteras rasuah.

Sehubungan itu, katanya, YARM menggesa masyarakat supaya  sentiasa menyokong dan memberi kerjasama kepada SPRM dalam usaha memerangi rasuah. 

Mengenai usaha SPRM ketika ini, beliau berkata, tindakan demi tindakan yang diambil SPRM, jelas menunjukkan kepimpinannya dari dahulu hingga kini tidak sekadar membuat janji kosong.

"YARM melihat janji serta tekad SPRM ini telah pun dibuktikan apabila hampir setiap minggu ada sahaja individu, daripada kakitangan rendah jabatan dan agensi kerajaan hingga ke peringkat atasan, disoal siasat, direman atau dihadapkan ke mahkamah atas pelbagai kesalahan melibatkan rasuah dan salah guna kuasa," katanya.YARM , SPRM

Artikel Sebelum

UUM Jana Pendapatan Anak Syarikat

Artikel Berikut

Kedutaan Korea Utara Nampak Sibuk

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain