Jangan Cetus Kekacauan, Gugat Kestabilan - Sultan Selangor - Semasa | mStar

Jangan Cetus Kekacauan, Gugat Kestabilan - Sultan Selangor

Sultan Sharafuddin Idris Shah menyampaikan titah ucapan pada Istiadat Penganugerahan dan Pengurniaan Darjah Dan Bintang Kebesaran Negeri Selangor sempena menyambut Ulang Tahun Hari Keputeraan Yang Ke-71 Sultan Selangor di Balairung Seri Istana Alam Shah pada Ahad. Turut berangkat Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin (kanan) dan Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah (kiri). Foto Bernama

KLANG: Sultan Sharafuddin Idris Shah mahu kelompok yang berselindung di sebalik nama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berhenti melakukan perbuatan yang boleh mencetus kekacauan dan menggugat kestabilan dan keselamatan negara. 

Sultan Selangor itu bertitah tindak-tanduk seumpama itu perlu dihentikan tanpa sebarang kompromi bagi memberi keyakinan rakyat, pelabur dari luar negara dan pelancong asing. 

"Beta dapat lihat adanya kelompok yang berselindung di sebalik nama NGO yang cuba menimbulkan kekeliruan dalam masyarakat.  

"Adalah menjadi hasrat beta untuk melihat rakyat Selangor yang berbilang kaum ini terus menyemarakkan semangat setia kawan, bertolak ansur serta saling menghormati, khususnya dalam aspek perkauman, keagamaan dan ideologi politik," titah baginda. 

Baginda bertitah pada Istiadat Penganugerahan serta Pengurniaan Darjah dan Bintang Kebesaran Selangor sempena sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan ke-71 Sultan Selangor di Istana Alam Shah di sini, Ahad.

Ia menyaksikan Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin dan Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah dikurnia Darjah Kerabat Selangor Yang Amat Dihormati. 

Sultan Selangor turut menghargai atlet negara dengan menganugerahkan Darjah Kebesaran Ahli Kegemilangan Sukan Selangor kepada pemenang pingat emas Sukan Paralimpik 2016 Muhammad Ziyad Zolkefli; bekas atlet boling Shalin Zulkifli; pelumba basikal Mohd Rizal Tisin; gimnas negara, Farah Ann Abdul Hadi; dan atlet terjun Chew Yiwei. 

Dalam pada itu, Sultan Selangor menasihatkan barisan kepimpinan negeri mengambil iktibar daripada keruntuhan kerajaan di waktu silam kerana kepimpinan yang lemah akhlak, lemah iman dan amalan serta gagal membendung amalan rasuah.  

Baginda khuatir bencana akan melanda Selangor jika nilai amanah dalam masyarakat semakin menurun, lebih-lebih lagi dalam kalangan pemimpin yang menyalahgunakan kuasa dan kedudukan selain terlibat dengan penyelewengan dan amalan rasuah. 

Sultan Selangor seterusnya bertitah isu sensitif berkaitan agama dan kepercayaan sesuatu kaum harus ditangani dengan bijaksana bagi mengelak salah faham serta menjejaskan keharmonian kaum. - Bernama

Sultan Selangor

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?