PM Puas Hati Usaha SEDIC Bantu Golongan B40 Kaum India Bawa Impak - Semasa | mStar

PM Puas Hati Usaha SEDIC Bantu Golongan B40 Kaum India Bawa Impak

Najib melawat gerai Persatuan Bola Sepak India Malaysia (MIFA) semasa Expo SEDIC pada Sabtu. Turut kelihatan Presiden MIFA, Datuk T Mohan (kanan) dan Datuk M Saravanan. foto Low Boon Tat/The Star

KUALA LUMPUR: Kejayaan Program Pembangunan Sosioekonomi Masyarakat India (SEDIC) meningkatkan taraf hidup masyarakat India, terutamanya golongan B40 (isi rumah berpendapatan 40 peratus terendah) mendapat perhatian Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sehubungan itu, Perdana Menteri mahu usaha yang dilakukan unit khas di bawah Jabatan Perdana Menteri itu diteruskan.

Pengarah SEDIC Prof Datuk Dr N.S. Rajendran berkata sejak ditubuhkan pada 2014, unit itu telah membantu kira-kira 300,000 masyarakat India terdiri daripada ibu tunggal, pelajar tercicir, belia berisiko tinggi menganggur dan golongan terpencil yang tidak mempunyai akses kepada peluang pasaran.

"Beliau (Najib) sendiri menyatakan, "Saya sangat gembira, program intervensi ini telah membantu ramai orang".

Perdana Menteri berkata kita akan teruskan...beliau yakin bahawa pelaburan sosial ini memang membawa impak," katanya kepada pemberita.

Rajendran sebelum itu mengiringi perdana menteri melawat pameran Ekspo SEDIC 2016 yang diadakan di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Batu Caves, di sini Sabtu.

Turut hadir Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk M. Saravanan.

"Perdana menteri begitu terharu dan gembira dengan sambutan sangat baik daripada masyarakat India terhadap Ekspo SEDIC yang pertama kali diadakan," katanya.

Menurut Rajendran, sejak ditubuhkan, dana khas sebanyak RM160 juta telah diagihkan kepada 400 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan Institut Latihan Kemahiran Swasta (ILKS) yang terpilih.

"Hari ini perdana menteri lihat sendiri hasil pameran 80 daripada 400 NGO dan ILKS yang terpilih, pameran mengenai projek yang sedang dan akan dikendalikan.

"Ini termasuk 1,000 tempat untuk latihan kemahiran kepada masyarakat India terutamanya, golongan B40 iaitu yang berpendapatan isi rumah 40 peratus ke bawah," katanya.

Program ini mempunyai sistem pemantauan yang ketat bagi memastikan dana yang diserahkan, mencapai matlamat untuk membantu golongan berkenaan, katanya. - BERNAMA

SEDIC

Artikel Sebelum

Gadis Hilang Kini Selamat Bersama Keluarga

Artikel Berikut

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini