Perlis Perlu Selesai Isu Undang-Undang Tukar Agama - Semasa | mStar

Perlis Perlu Selesai Isu Undang-Undang Tukar Agama

Shahrir Samad.

JOHOR BARU: Kerajaan Perlis perlu menyelesaikan isu berkaitan langkah untuk meminda undang-undang bagi membenarkan penukaran agama kanak-kanak secara unilateral, kata Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC), Tan Sri Shahrir Samad.

"Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said telah menegaskan undang-undang persekutuan mengatasi undang-undang negeri jika berlaku ketaktekalan," kata Shahrir.

Beliau berkata kerajaan Perlis juga perlu menyelesaikan perkara tersebut dengan Jabatan Mufti negeri dan Kerajaan Persekutuan.

"Terdapat juga isu di mana pindaan itu bertentangan dengan Jabatan Mufti negeri tersebut, jadi saya fikir terdapat beberapa isu yang perlu diselesaikan," katanya selepas menyerahkan bantuan persekolahan kepada kira-kira 50 kanak-kanak di sini Sabtu.

Sementara itu, Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata kerajaan negeri itu tidak akan campur tangan dalam isu tersebut dan enggan mengulas lanjut.

"Kami tidak akan komen atau campur tangan untuk mengelak timbul lebih banyak kekecohan dalam isu itu, kami akan menyerahkan kepada kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikannya," kata Khaled selepas melancarkan pembukaan Sekolah Antarabangsa Crescendo-HELP secara rasmi di Taman Desa Cemerlang.

Pada Khamis, Dewan Undang Negeri (DUN) Perlis meluluskan pindaan Rang Undang-undang (RUU) Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Pindaan) 2016.

Seksyen 117 dibawah enakmen itu, yang membawa maksud kebenaran ibu dan bapa atau penjaga diperlukan untuk anak dibawah 18 tahun memeluk agama Islam dipinda kepada samada ibu atau bapa atau penjaga untuk tujuan berkenaan.

Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man berkata Pindaan Rang Undang-undang Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Pindaan) 2016 yang dibahaskan di sidang DUN pada Khamis hanyalah menyelaraskan kepada versi bahasa Inggeris dari ibu dan bapa kepada ibu atau bapa.

tukar agama , Kerajaan Perlis

Artikel Sebelum

800 Rumah PPR Dirancang Di Tanjong Karang

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain