Syed Redzuan Impi Tawan Gunung Everest - Anak - Semasa | mStar

Syed Redzuan Impi Tawan Gunung Everest - Anak

Anak-anak Allahyarham Syed Ridzuan Syed Salim Shatri, (dari kiri) Syed Syaqi, Syed Shafwan dan Syed Syauqi begitu sayu menatap pusara ayah mereka di Tanah Perkuburan Bandar Tun Hussein Onn pada Isnin. fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Allahyarham Syed Redzuan Syed Salim Shatri, pendaki Malaysia yang maut di Gunung Damavand, Iran, berhasrat menawan puncak tertinggi dunia, Gunung Everest, di Nepal.

Pendakian di Gunung Damavand adalah antara persediaan fizikalnya untuk menawan Everest dalam tempoh dua tahun lagi, kata anak bongsu pendaki itu, Syed Syaqir Adhli, 18.

Beliau berkata minat bapanya dalam bidang pendakian bermula sejak dua tahun lepas dan aktiviti berkenaan turut disertainya bersama-sama dua abangnya, Syed Shafwan Redhauddin Shatri, 24, dan Syed Syauqi Ashraff Shatri, 23.

"Setiap kali ayah hendak mendaki gunung, beliau akan ajak kami tiga beradik untuk sertainya...di situlah timbul hobi mendaki kami.

"Kami berjaya mendaki Gunung Kinabalu baru-baru ini," katanya kepada pemberita selepas jenazah Syed Redzuan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bandar Tun Hussein Onn di Cheras di sini, Isnin.

Urusan pengebumian itu, yang selesai sekitar 3.30 petang, didahului solat jenazah yang diimamkan Syed Syaqir Adhli di Masjid Bandar Tun Hussein Onn.

Jenazah Syed Redzuan diterbangkan dari Tehran, Iran dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 10.30 pagi Isnin.

Suasana pilu menyelubungi tanah perkuburan ketika anggota keluarga dan sahabat handai memberi penghormatan terakhir kepada jenazah Syed Redzuan.

Dalam pada itu, Syed Shafwan Redhauddin Shatri mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam misi mencari dan menyelamat (SAR) bapanya di kawasan pergunungan itu.

"Saya rasa bersyukur kerana jasad ayah ditemui di gunung itu selepas enam hari operasi SAR dijalankan. Apa yang saya minta kepada rakyat Malaysia (ialah mendoakan) agar kawan ayah (yang masih) hilang, dapat ditemui.

"Kali terakhir saya jumpa ayah ialah ketika sertai acara Ironman di Langkawi sebelum beliau ke Tehran. Kami akan merinduinya," katanya.

Selain tiga anaknya, Syed Redzuan, 50, turut meninggalkan isteri Yuszahanim Yusoff.

Syed Redzuan dan Ramli Abd Majid, 44, dilaporkan hilang di gunung setinggi 5,610 meter itu pada 20 Nov lepas setelah mereka terpisah daripada anggota kumpulan pendaki yang lain. - BERNAMA

Artikel Sebelum

PRU14: Perak Tumpu Kawasan Menang PRU13

Artikel Berikut

Mangsa Tembak Disemadikan Di Pulau Pinang

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Manchester United pecat Mourinho!