Penutupan Bank: Tidak Wujud Krisis Ekonomi, Cuma Strategi Perniagaan - Semasa | mStar

Penutupan Bank: Tidak Wujud Krisis Ekonomi, Cuma Strategi Perniagaan

- Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Tidak wujud krisis ekonomi dalam penutupan cawangan-cawangan bank perdagangan dan bank berkonsepkan Islam di negara ini, sebaliknya ia hanyalah penyusunan semula strategi perniagaan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu, Selasa.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Othman Aziz berkata penutupan cawangan bank itu dibuat pemain industri perbankan setelah mengambil kira pertimbangan komersial dan persaingan daripada bank-bank lain.

"Saya kira daripada unjuran ekonomi, ia masih berkembang empat hingga lima peratus. Bank adalah entiti perniagaan, mereka perlu merasionalkan perniagaan," katanya ketika menjawab soalan tambahan Dr Mohd Hatta Md Ramli (Amanah-Kuala Krai) sama ada penutupan cawangan bank menunjukkan indikasi krisis ekonomi negara.

Othman berkata pada tahun ini, sebanyak 63 buah cawangan ditutup melibatkan 58 bank perdagangan dan lima bank berkonsepkan Islam berbanding 43 cawangan tahun lepas meliputi 32 bank perdagangan dan 11 bank berkonsepkan Islam.

Dalam pada itu, beliau berkata sejak enam bulan lepas, sebanyak 1,425 pekerja bank telah diberhentikan dengan kebanyakannya melalui 'skim pemisahan sukarela' kesan daripada penstrukturan semula institusi perbankan dan bukan semata-mata disebabkan oleh penutupan cawangan.

Katanya sehingga suku ketiga 2016, terdapat 137,000 pekerja bank di seluruh negara.

Kepada soalan tambahan Datuk Seri Hasan Arifin (BN-Rompin) mengenai keuntungan tinggi diperolehi bank, namun memberikan imbuhan yang rendah kepada para pekerja, Othman berkata itu adalah polisi bank masing-masing.

"Pemegang saham adalah mereka yang sangat pakar dalam industri perbankan dan merangka dasar demi kepentingan bank. Tetapi kita minta Bank Negara Malaysia supaya berbincang semula dengan bank-bank ini agar emolumen pekerjanya selaras dengan keperluan industri," tambahnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Muhyiddin Harap Tidak Senasib Dengan Rafizi

Artikel Berkaitan

RM100 Juta Bina UTC Di Empat Negeri

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain