Kalimah Allah Dalam CD: Mahkamah Dengar Permohonan Mais Jadi Pencelah 16 Disember

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi pada Jumaat menetapkan 16 Disember untuk mendengar permohonan Majlis Agama Islam Selangor (Mais) untuk menjadi pencelah dalam permohonan semakan kehakiman berhubung penggunaan kalimah 'Allah' dalam penerbitan cakera padat (CD) oleh seorang wanita.

Hakim Datuk Nor Bee Ariffin menetapkan tarikh itu di dalam kamarnya selepas kes itu disebut di hadapannya hari ini dengan dihadiri peguam Lim Seng Heng mewakili Jill Ireland Lawerence Bill dan peguam Zirwatul Hanan Abd Rahman yang mewakili MAIS.

Pada 20 Ogos 2008, MAIS memohon untuk menjadi pencelah dalam semakan kehakiman oleh Jill bagi mendapatkan semula lapan CDnya yang dirampas, dan menamakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan kerajaan sebagai responden.

Pada 11 Mei 2008, CD berjudul 'Cara Hidup Dalam Kerajaan Allah', 'Hidup Benar Dalam Kerajaan Allah' dan 'Ibadah Yang Benar Dalam Kerajaan Allah', telah dirampas daripada Jill, wanita dari suku kaum Melanau, Sarawak sebaik beliau tiba di Terminal Tambang Murah (LCCT) di Sepang.

Pada 21 Julai 2014, Mahkamah Tinggi memerintahkan supaya CD itu  dikembalikan kepada Jill tetapi mahkamah itu tidak mengeluarkan perintah terhadap pengisytiharan yang dimohon oleh wanita itu bahawa beliau berhak menyimpan, mengguna dan mengimport bahan penerbitan mengandungi perkataan "Allah".

Pada 23 Jun tahun lepas, Mahkamah Rayuan mengesahkan keputusan Mahkamah Tinggi itu yang memerintahkan KDN supaya memulangkan lapan keping CD mengandungi kalimah Allah milik Jill selepas menolak rayuan KDN dan kerajaan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi itu.

Mahkamah Rayuan memerintahkan KDN supaya memulangkan kesemua CD itu dalam tempoh sebulan dari tarikh keputusan itu.

Panel itu juga memerintahkan pengisytiharan yang dimohon oleh wanita itu bahawa beliau berhak menyimpan, mengguna dan mengimport bahan penerbitan mengandungi kalimah "Allah" didengar di Mahkamah Tinggi.

Mahkamah Tinggi akan mendengar permohonan Mais untuk menjadi pencelah sebelum mendengar permohonan pengisytiharan oleh Jill itu.
kalimah Allah, CD, Mais

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia