Fenomena Air Pasang Besar: Bekalan Ikan Di Pasaran Mencukupi - Tajuddin - Semasa | mStar

Fenomena Air Pasang Besar: Bekalan Ikan Di Pasaran Mencukupi - Tajuddin

Ombak yang kuat jelas kelihatan di tepi pantai Teluk Bahang apabila fenomena air pasang besar berlaku ketika tinjauan fotoBERNAMA, Ahad.

PUTRAJAYA: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani memberi jaminan bekalan ikan mencukupi bagi menampung permintaan pasaran walaupun berlaku fenomena air pasang besar di negeri pantai barat Semenanjung ketika ini.

Timbalan Menterinya, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berkata bekalan ikan mencukupi dengan adanya program akuakultur yang dapat mengimbangi pengeluaran ikan di negara ini apabila berlakunya fenomena cuaca sehingga menjejaskan pengeluaran ikan di negara.

Beliau berkata pihaknya juga telah menyemak semula dasar perikanan negara supaya 50 peratus daripada keseluruhan bekalan ikan negara disumbangkan oleh sumber yang diternak di kolam dan sungai.

"Kita tidak mahu bergantung kepada ikan dari tangkapan laut sahaja. Kalau musim tengkujuh, sudah pasti tangkapan ikan akan berkurangan kerana nelayan tidak ke laut. Kita sedar hal ini.

"Sebab itu kita mahu tingkatkan bekalan daripada sumber ternakan di dalam sangkar, sungai, kolam dan paya supaya bekalan ikan ada sepanjang masa," katanya kepada pemberita pada Majlis Konvokesyen Pertanian ke-6 di sini, Ahad.

Seramai 1,181 graduan Institusi Latihan Pertanian berjaya menamatkan pengajian yang terdiri daripada 157 graduan Diploma Kemahiran Malaysia, Sijil Kemahiran Malaysia (645), Sijil Pertanian Malaysia (349) dan Sijil Veterinar Malaysia (30).

Menurut Tajuddin, pada masa ini, pengeluaran ikan ternakan akuakultur adalah melebihi 20 peratus dan akan ditingkatkan kepada 50 peratus menjelang 2020.

"Selain itu, kita juga akan mengambil bekalan ikan dari kawasan yang tidak terjejas dengan fenomena air pasang. Itulah kebiasaan dibuat dan akan berlaku sedikit perbezaan harga. Tetapi keadaan itu tidak berpanjangan," terangnya.

Terdahulu, Tajuddin dalam ucapan perasmiannya, menggesa graduan bidang pertanian agar mempertajamkan 'deria' komersial serta nilai keusahawanan agar menjadi usahawan tani berjaya yang mampu menyumbang kepada sektor agromakanan negara.

"Pada masa ini, ramai anak muda kurang berminat menceburi bidang pertanian kerana bimbang tidak memperoleh pulangan yang baik. 

"Tanggapan itu salah kerana bidang pertanian dan bio-teknologi di negara ini kini berkembang pesat dengan penghasilan pelbagai teknologi baru yang canggih," katanya.-- Bernama

Artikel Sebelum

Ku Nan Bidas Kumpulan Kasari Wartawan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain