Ibu Tunggal Dipenjara Dua Tahun Miliki Bahan Pengganas - Semasa | mStar

Ibu Tunggal Dipenjara Dua Tahun Miliki Bahan Pengganas

KUALA LUMPUR: Seorang ibu tunggal dipenjara dua tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini, Khamis selepas mengaku bersalah memiliki bahan berkaitan perlakuan pengganas iaitu suatu 'ikat kepala' kumpulan Daesh.

Hakim Datuk Azman Abdullah menjatuhi hukuman itu terhadap Nor Izatul Farahirah Ismail, 36, yang bekerja sendiri dan memerintahkannya menjalani hukuman penjara bermula dari tarikh tangkap pada 19 Mei lalu.

Nor Izatul Farahirah berasal dari Kelantan didakwa memiliki bahan itu yang berwarna hitam bertulis jawi di sebuah rumah di Desa Pandan, di sini, pada 11.50 pagi, 19 Mei lepas.

Ibu seorang anak itu didakwa mengikut Seksyen 130JB(1)(a) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda dan boleh dilucutkan hak terhadap mana-mana bahan berkenaan.

Berdasarkan fakta kes, ketika menonton nasyid di Majlis Solidariti Palestin, di Dataran Shah Alam, Nor Izatul Farahirah telah membeli sehelai mafela berlogo Palestin, dua pengikat kepala berwarna hitam yang salah satunya berlogo bulat putih dipercayai logo Daesh.

Pengikat kepala berlogo Daesh itu telah dihantar untuk dianalisis dan pakar pengkaji kumpulan pengganas mengesahkan pengikat kepala itu adalah berkait dengan kumpulan berkenaan dan tertuduh merupakan seorang penyokong kepada ideologi keganasan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Azlina Rasdi memohon hukuman penjara yang setimpal kerana kesalahan yang dilakukan itu serius selain memberi pengajaran kepada orang awam.

Peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) yang mewakili Nor Izatul Farahirah, merayu hukuman penjara singkat dan tidak dikenakan denda kerana anak guamnya tidak mampu dan dia juga menanggung anak dan bapanya yang berusia 70-an.

Tertuduh kemudian dibawa ke Penjara Kajang.

Pada 16 Ogos lepas, wanita itu dipenjara lima bulan oleh Mahkamah Majistret di sini, selepas mengaku bersalah memiliki dua keping kad pengenalan kepunyaan individu lain masing-masing atas nama Aisyah Marcella Lee Abdullah dan Calysta Ying.

Nor Izatul Farahirah didakwa melakukan kesalahan itu di tempat, waktu dan hari sama mengikut Peraturan 25(1)(e) Peraturan-Peraturan Pendaftaran Negara 1990 yang membawa hukuman penjara tidak lebih tiga tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya.

Pada hari sama, Nor Izatul Farahirah turut dihukum penjara dua tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini, selepas mengaku bersalah memalsukan dua keping kad pengenalan kepunyaan individu lain masing-masing atas nama yang sama dengan niat untuk menggunakan kad-kad itu sebagai tulen.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di tempat, waktu dan hari sama mengikut Seksyen 467 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh dikenakan denda.

Mahkamah turut memerintahkannya menjalani kedua-dua hukuman penjara itu bermula dari tarikh tangkap pada 19 Mei lalu. - BERNAMA


Daesh

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Shafie Bakal Presiden Parti Di Sabah

Artikel Berkaitan

Polis Perak Bebas Ideologi Daesh

Lebih Artikel

Ulat tiket: Jangan beli!