MCA: Selesai Dulu Isu Persempadanan Semula - Semasa | mStar

MCA: Selesai Dulu Isu Persempadanan Semula

Chua Tee Yong
Chua Tee Yong.

SHAH ALAM: MCA hanya akan membuat keputusan mengenai calon-calonnya untuk pilihan raya umum akan datang selepas isu persempadanan semula diselesaikan pada mesyuarat majlis tertinggi Barisan Nasional (BN) Jumaat ini, kata naib presiden MCA, Datuk Chua Tee Yong.

Beliau berkata, terlalu awal untuk memutuskan mengenai kerusi dan calon dengan tempoh masa yang dibenarkan bagi membantah dan meluluskan cadangan persempadanan semula.

"Biar kita tunggu sehingga Jumaat ini untuk mesyuarat majlis tertinggi Barisan Nasional berbincang mengenai persempadanan semula.

"Kita masih mempunyai masa sebulan lagi untuk membantah dan cadangan itu perlu diluluskan di Parlimen.

"Kita menyokong pendirian parti dan kebanyakan parti menyatakan rasa tidak puas hati mengenai beberapa perkara berhubung persempadanan semula.

"Jadi, saya fikir ia merupakan sesuatu yang kita perlu lihat sebelum sebarang pengumuman lanjut," katanya selepas melawat kilang pembuatan plastik LH Plus Sdn Bhd di sini, Rabu.

Terdahulu, dilaporkan bahawa MCA membantah cadangan persempadanan semula oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan akan mengemukakan cadangan balas.

Presiden parti, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, butiran mengenai persempadanan semula yang dikeluarkan pada akhir minggu lepas tidak wajar bagi sebuah negara berbilang agama dan kaum, dan cadangan balas MCA akan sedia untuk dibincangkan pada mesyuarat majlis tertinggi BN pada Jumaat ini.

Chua Tee Yong , persempadanan semula

Artikel Sebelum

DAP Perlu Lebih Sensitif - PAS

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain