Pameran Matta Edisi September Sasar 100,000 Pengunjung - Semasa | mStar

Pameran Matta Edisi September Sasar 100,000 Pengunjung

Phua Tai Neng.

KUALA LUMPUR: Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (Matta) optimis akan mencapai sasaran 100,000 pengunjung sepanjang Pameran Matta yang akan berlangsung tiga hari mulai 2 September ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Matta, Phua Tai Neng yakin sasaran itu boleh dicapai di sebalik persekitaran ekonomi global semasa yang amat mencabar.

"Kami menyasarkan perolehan jualan kira-kira RM200 juta bagi edisi September ini iaitu setara dengan edisi pada Mac lepas," katanya pada sidang media di ibu pejabat Matta di sini, Khamis.

Pameran dua kali setahun itu akan diadakan dari 2 hingga 4 September di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, dan dibuka kepada orang ramai dari 10 pagi hingga 9 malam.

Sebanyak 382 pertubuhan, ejen pelancongan, serta pengusaha taman tema dan hospitaliti akan menyertai acara itu dengan 1,206 ruang pameran.

Smart Online Travel Assistant (Sota) akan menjadi rakan teknologi rasmi, dan Legoland Malaysia Resort and Themed Attractions, Resorts & Hotels (TAR&H) pula rakan taman tema bagi pameran berkenaan.

Setiausaha Agung Matta, Nigel Wong berkata, perkongsian dengan Sota, sebuah portal pelancongan yang menghimpunkan ejen pelancongan ke platform dalam talian tunggal, akan memberi promosi meluas kepada industri pelancongan dan pengembaraan menerusi pameran itu.

Beliau berkata, Legoland, sebuah subsidiari TAR&H, akan mengendalikan empat ruang pameran bersempena pelancaran besar-besaran 'Lego Ninjago: The Ride' pada November.

"TAR&H akan turut membawa Sanrio Hello Kitty Town dan KidZania Kuala Lumpur masing-masing dengan dua ruang pameran," katanya.

Pada edisi Mac lepas di PWTC, Pameran Matta mencatat jualan keseluruhan sekitar RM200 juta dengan kedatangan 113,121 pengunjung. - Bernama

Matta , Phua Tai Neng

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta