Pengerusi MyWatch Didakwa Peras Ugut RM1,500

Sanjeevan

TEMERLOH: Pengerusi Badan Bertindak Pemerhati Jenayah (MyWatch) Datuk R. Sri Sanjeevan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini, Jumaat, atas tuduhan memeras ugut, tiga tahun lalu.

Sanjeevan, 32, didakwa memeras ugut ahli perniagaan Chan Leong Kwan, 40, untuk menyerahkan wang tunai RM1,500 kepadanya atau mangsa tidak dapat menjalankan perniagaannya.

Kesalahan itu didakwa dilakukannya pada pukul 9.45 malam, 1 Julai 2013 di premis nombor 25-27-29, tingkat atas Jalan Dagangan 8, Pusat Dagangan Triang di Bera, dekat sini.

Mangsa membuat laporan polis pada 16 Ogos 2013.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Inspektor K. Kishornath mengikut Seksyen 384 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau sebat, jika sabit kesalahan.

Peguam Ravin Jay yang mewakili tertuduh merayu mahkamah mengurangkan jaminan RM7,000 yang ditawarkan pihak pendakwaan kerana beranggapan jumlah itu terlalu tinggi.

"Jaminan hanya sebagai jaminan kepada kehadiran tertuduh semasa perbicaraan.

Saya memberi jaminan tertuduh tidak akan melarikan diri kerana beliau mempunyai dua lagi tuduhan di Mahkamah Seremban," katanya.

Majistret Najwa Hashim membenarkan jaminan sebanyak RM3,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 7 Sept ini untuk sebutan semula untuk pengurusan kes.

Pada 19 Julai lalu, Sanjeevan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen dan Majistret Seremban, Negeri Sembilan atas tuduhan menggaji warga asing tanpa pas dan memeras ugut.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain