Krisis Terengganu Seperti Hubungan Suami-Isteri - Ahmad Razif

PUTRAJAYA: Menteri Besar Terengganu, Ahmad Razif Abd Rahman memberi jaminan bahawa persengketaan dalaman Umno negeri itu telah diselesaikan dan tidak ada sebarang perkara luar biasa yang akan berlaku semasa persidangan DUN pada Isnin ini.

Beliau berkata keadaan telah reda dan beliau menyifatkan krisis di Terengganu sebagai "pergaduhan di antara adik-beradik."

"InsyaAllah semuanya telah diselesaikan.... tiada apa yang luar biasa akan berlaku semasa persidangan Dewan Undangan Negeri nanti. Tetapi yang paling penting kita mesti bergerak ke hadapan bersama-sama suntuk menggerakkan agenda pembangunan di negeri ini," katanya kepada pemberita semasa majlis Hari Raya untuk Anak Terengganu di sini, Sabtu.

Ahmad Razif berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai perbalahan yang berlaku antara beliau dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal, Datuk Seri Ahmad Said.

Ahmad, yang telah menjadi duri dalam daging pentadbiran Ahmad Razif, telah menyalahkan kedua untuk prestasi buruk Terengganu pada pilihan raya umum 2013 yang menyaksikan Barisan Nasional memenangi hanya 17 kerusi berbanding 14 oleh PAS dan satu lagi oleh PKR.

Pertukaran lisan antara kedua-dua Ahmads telah menambah kepada spekulasi pilihan raya snap mungkin dipanggil di Terengganu.

Ahmad Razif berkata beliau sentiasa berhubung dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memaklumkan mengenai perkembangan terbaru itu.

"Saya telah memberitahu beliau bahawa semuanya di bawah kawalan di Terengganu.

"Ia adalah perkara biasa (berhadapan masalah) seperti suami dan isteri mempunyai sedikit ketegangan.

"Kami percaya bahawa ia adalah perkara biasa dan hanya akan membantu mengukuhkan perpaduan di antara kami," katanya.

Ditanya mengenai kenyataan yang dibuat oleh Adun Ajil, Ghazali Taib, Ahmad Razif berkata, walaupun beliau mungkin telah melampaui batas, "kita mesti bersedia untuk memaafkan satu sama lain."

"Kita mesti mengambil sikap yang positif dan melihat ke hadapan dan keutamaan perlu diberikan kepada rakyat," kata Ahmad Razif.

Ahmad Razif Abd Rahman

Artikel Berikut

"Gali Kubur Sendiri"

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain