Azmin Umum Imbuhan Untuk Pemenang Pingat Emas Sukma - Semasa | mStar

Azmin Umum Imbuhan Untuk Pemenang Pingat Emas Sukma

Datuk Seri Mohamed Azmin Ali bergambar bersama atlet Selangor yang gembira menerima piala kejohanan setelah muncul juara keseluruhan Sukma ke-18, malam Ahad. Selangor mengutip 59 emas, 73 perak dan 63 gangsa. Sarawak menduduki tempat kedua dengan 57 emas, 43 Perak dan 59 gangsa. -fotoTHESTAR
SHAH ALAM: Atlet Selangor yang memenangi pingat emas dalam acara individu pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) 2016 baru-baru ini akan menerima imbuhan RM5,000 setiap seorang, manakala juara acara berpasukan akan menerima RM2,000 hingga RM3,000.

Perkara ini diumumkan oleh Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Azmin Ali semasa persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Isnin.

Menurut Azmin, peningkatan jumlah imbuhan itu sejajar dengan peningkatan peruntukan Sukma negeri iaitu RM958,000 kepada RM1.1 juta.

"Sebagai sebuah kerajaan yang prihatin, pencapaian mereka perlu diberi pengiktirafan yang sewajarnya," kata Azmin.

Beliau berkata Selangor amat menghargai dedikasi dan kerja keras atlet serta pegawai sukan yang membolehkan negeri ini berbangga dengan kemenangan mereka.

Selangor muncul juara keseluruhan pada temasya Sukma yang berakhir minggu lalu dengan 59 emas, 73 perak dan 63 gangsa.

Menteri besar juga menyampaikan ucapan tahniah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dan menambah atlet negeri juga mendapat semangat dan motivasi dengan kehadiran Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah pada majlis itu.


Raja Muda telah menghabiskan masa selama tiga hari di Sukma dan telah menghadiri tujuh daripada semua acara yang melibatkan penyertaan pasukan Selangor.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain