Kerajaan Akan Beri Lebih Perhatian Bantu Masyarakat India - PM - Semasa | mStar

Kerajaan Akan Beri Lebih Perhatian Bantu Masyarakat India - PM

Najib Tun Razak memotong kek ulang tahun kelahiran beliau sempena sambutan Jubli Intan dan Persidangan Kongu Antarabangsa di Stadium Negara hari ini. Turut hadir Penasihat Kementerian Pengangkutan Tan Sri M Kayveas (tiga, kiri) dan Presiden Persatuan Kebajikan Namakkal Malaysia Datuk K. Subramaniam (tiga, kanan) Ketua Deligasi Luar Negara Komuniti Kongu, ER Eswaran (dua, kiri). Foto:Bernama

KUALA LUMPUR:  Kerajaan akan memberi perhatian yang lebih meluas dalam membantu masyarakat India di Malaysia, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata masyarakat India mempunyai sejarah panjang dan penting di Malaysia termasuk membantu membina negara selain menyumbang kepada kepelbagaian yang menjadikan Malaysia unik.

"Saya bangga untuk menyatakan bahawa masyarakat Tamil di Malaysia telah berjaya memelihara bahasa dan budaya mereka. Pelajar-pelajar di Malaysia juga berpeluang mempelajari bahasa Tamil sejak di peringkat pra sekolah hinggalah ke pengajianperingkat tinggi,"katanya ketika berucap merasmikan Persidangan Kongu Tamiliar Pertama Dunia di Stadium Negara di sini, Sabtu.    

Najib berkata pada masa ini, terdapat 524 sekolah rendah Tamil di Malaysia yang merupakan sebahagian daripada sistem pendidikan Malaysia.   

"Selain itu, kerajaan juga telah meluluskan penubuhan enam sekolah rendah Tamil baharu,"katanya.

Kongu Nadu adalah wilayah India yang merangkumi bahagian barat Tamil Nadu dan sebahagian daripada negeri-negeri Karnataka dan Kerala, di mana berasalnya masyarakat Kongu.   

Najib berkata Malaysia, Kongu Nadu dan India secara umumnya mempunyai banyak persamaan.   

Dengan memetik hubungan di antara Malaysia dan India, Najib yang juga Menteri Kewangan berkata sejak 1998, India telah menjadi destinasi eksport terbesar Malaysia di rantau Asia Selatan.   

"Dari 2003-2015, perdagangan telah meningkat lebih daripada empat kali ganda. Tahun lepas, India merupakan rakan dagang ke-10 terbesar Malaysia.

"Beribu-ribu pekerjaan telah diwujudkan di sini dalam projek-projek pembuatan yang turut disertai kaum India, dan pada 2014, pelaburan langsung Malaysia di India adalah berjumlah AS$1.77 bilion," katanya.

Najib berkata kedua-dua negara menandatangani Perjanjian Kerjasama EkonomiKomprehensif Malaysia-India pada 2011 dan mengisytiharkan Peningkatan Perkongsian Strategik pada November lepas semasa lawatan Perdana Menteri India Narendra Modi.

"Ini mengesahkan komitmen kami untuk mengukuhkan lagi perdagangan dua haladan pelaburan serta menggalakkan kerjasama dalam infrastruktur dan sektor pembinaan," kata beliau.

Mengenai persidangan itu, Najib berkata beliau gembira kerana Malaysia menjadi tuan rumah pertama bagi persidangan dunia baharu itu.

"Ia adalah pilihan yang sangat sesuai, kerana Tamil merupakan bahasa yangpaling meluas dituturkan dalam kalangan kaum India di Malaysia. Malah, kebanyakan Malayalee dan Telugu bertutur dalam bahasa Tamil di sini," katanya.

Beliau berkata persidangan itu juga mewujudkan lebih banyak rangkaian perniagaan dalam kalangan komuniti Kongu komuniti dan semua rakyat Malaysia selain membantu mewujudkan peluang pendidikan seluruh dunia.   

Persidangan tiga hari itu, yang bermula Sabtu, dianjurkan oleh Persatuan Kongu Tamiliar Malaysia dan dihadiri oleh kira-kira 10,000 Kongu Tamilar di Malaysia dan 2,000 anggota delegasi dari 12 negara. Turut hadir Presiden myPPP Tan Sri M. Kayveas. -Bernama

Masyarakat India , Najib Tun Razak

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain