Serangan Istanbul: Penerbangan Di KLIA Tak Terjejas - MAHB - Semasa | mStar

Serangan Istanbul: Penerbangan Di KLIA Tak Terjejas - MAHB

- Gambar hiasan
SEPANG: Serangan pengganas ke atas Lapangan Terbang Antarabangsa Ataturk di Istanbul setakat ini tidak menjejaskan jadual penerbangan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), kata Pengarah Urusan Malaysia Aiport Holdings Bhd (MAHB), Datuk Badlisham Ghazali.

Kejadian itu membimbangkan semua pihak, lebih-lebih lagi MAHB yang mempunyai infrastruktur lapangan terbang, katanya.

Badlisham juga menyampaikan takziah bagi pihak MAHB kepada mereka yang menjadi mangsa tragedi berkenaan.

Pejabat Gabenor Istanbul berkata sekurang-kurangnya 41 orang terbunuh dan 239 lagi cedera berikutan serangan bom di Lapangan Terbang Ataturk pagi ini, iaitu lapangan terbang utama di Istanbul.

"Kami akan memantau keadaan itu kerana kami diberitahu Lapangan Terbang Ataturk akan ditutup sehingga esok dan jika ada penerbangan dari KLIA ke Ataturk mungkin ia dialihkan ke lapangan terbang lain di Turki, jika ada arahan daripada pihak berkuasa Turki," katanya kepada pemberita pada sambutan ulang tahun Ke-18 KLIA di sini, Rabu.

Antara lapangan terbang berhampiran Istanbul ialah Lapangan Terbang Sabiha Gokcen yang dimiliki MAHB serta Lapangan Terbang Izmir dan Lapangan Terbang Ankara Esenboga.

Mengenai Lapangan Terbang Sabiha Gokcen, Badlisham berkata, MAHB telah berusaha keras sejak beberapa bulan lepas dengan agensi keselamatan Turki bagi meningkatkan keselamatannya.

Antara langkah diambil termasuk meningkatkan parameter di luar lapangan terbang itu, termasuk membina dua menara bagi memudahkan pemantauan polis, meningkatkan langkah keselamatan dalam mengawal pengangkutan awam ke lapangan terbang serta mendapatkan beberapa kemudahan yang memerlukan ciri-ciri keselamatan lebih baik seperti simpanan bahan api.

"Selain meningkatkan profil penumpang, kami juga telah menambah baik langkah keselamatan di dalam terminal di mana lebih ramai anggota pasukan keselamatan boleh dilihat serta pegawai keselamatan tidak berpakaian seragam membuat rondaan di lapangan terbang itu," katanya.

Berikutan pengeboman terbaru itu, MAHB akan mengkaji semula langkah keselamatan untuk melihat apa yang perlu dilakukan kepada lapangan terbang itu dan aksesnya mengikut nasihat pihak berkuasa keselamatan, tambah beliau.

serangan Istanbul , KLIA , MAHB

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Sufi selamat bergelar suami Nurulain