"Tidak Perlu Siasat Ke Mana Wang RM12 Juta" - Khalid - Semasa | mStar

"Tidak Perlu Siasat Ke Mana Wang RM12 Juta" - Khalid

Keempat-empat mangsa culik yang berasal dari Sarawak itu dibebaskan pada 8 Jun lalu.

KUALA LUMPUR: Tidak ada keperluan untuk melakukan siasatan mengenai wang RM12 juta yang dibangkitkan keluarga empat mangsa culik dari Sarawak yang telah dibebaskan, kata Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Ketua Polis Negara berkata demikian kepada pemberita pada sidang media di Bukit Aman pada Isnin selepas menyerahkan sumbangan kuih raya kepada anggota polis.

"Saya sudah menjelaskan sebelum ini bahawa polis tidak terlibat," katanya.

Empat rakyat Sarawak iaitu pasangan adik beradik Wong Teck Pang, 31, dan Teck Chi,  29, sepupu mereka, Johnny Lau Jung Hien, 21, dan Wong Hung Sing, 34, (bukan ahli keluarga) diculik kumpulan lelaki bersenjata dari kapal 'Masfive 6' yang dalam perjalanan pulang ke Malaysia setelah selesai membawa kayu balak ke Manila oleh sekumpulan lelaki bersenjata Filipina.

Menurut laporan RM9 juta berjaya dikutip menerusi derma oleh beberapa individu, RM1 juta hasil gadai janji hartanah manakala RM2 juta lagi dari syarikat perkapalan tempat keempat-empat tebusan bertugas.

Keluarga kesemua tebusan dihimpit pelbagai persoalan mengenai ke mana wang derma itu berikutan tiada bayaran wang tebusan dibuat.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, wang derma berjumlah RM12 juta yang dikumpul untuk membebaskan empat anak kapal dari Sarawak tidak dibayar sebagai wang tebusan tetapi disalurkan kepada organisasi tertentu di Filipina.

Katanya, tiada wang tebusan dibayar untuk membebaskan keempat-empat mereka kerana kerajaan memutuskan untuk tidak mempedulikan tuntutan berkenaan.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain