Pelan Tindakan Pembiayaan Politik Dikemuka Ogos Ini - Semasa | mStar

Pelan Tindakan Pembiayaan Politik Dikemuka Ogos Ini

Paul Low.

KUALA LUMPUR: Pelan tindakan pembiayaan politik berintegriti akan dikemukakan kepada kerajaan pada akhir Ogos ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low berkata Jawatankuasa Konsultatif Nasional Mengenai Pembiayaan Politik (JKNMPP) akan menghantar pelan tindakan itu kepada Kabinet sebelum ia dibawa ke Parlimen.

"Pada peringkat akhir merangka pelan itu, rundingan dengan parti politik akan dilakukan untuk mendapatkan maklum balas.

"Pelan ini terdiri daripada undang-undang yang sewajarnya, peraturan dan sokongan institusi bagi mentadbir dan memantau pematuhan kepada mekanisme pembiayaan yang telus dan berintegriti," katanya kepada jawapan bertulis kepada Nga Kor Ming (DAP-Taiping) pada Khamis.

Low menambah sebarang penambahbaikan dan pengubahsuaian kepada undang-undang berkaitan dengan pembiayaan politik akan dibentangkan di Parlimen selepas kajian terperinci mengenai setiap syor jawatankuasa itu.

Jawatankuasa itu ditubuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada tahun lalu selepas kekecohan mengenai laporan sebanyak RM2.6 bilion dimasukkan ke dalam akaun peribadi beliau.

Najib kemudian menjelaskan bahawa wang tersebut merupakan sumbangan politik dan menubuhkan jawatankuasa itu bagi memastikan sistem yang lebih telus untuk mengelakkan kekeliruan pada masa hadapan.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey