Rugi RM1.8 Juta Akibat Kecurian Air - Semasa | mStar

Rugi RM1.8 Juta Akibat Kecurian Air

KUALA LUMPUR: Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) menanggung kerugian air tidak berhasil (NRW) sebanyak RM1.821 juta akibat kecurian air dari 1 Januari sehingga 24 Mei.

Jumlah tersebut diperolehi daripada 261 notis yang dikeluarkan bagi kes kecurian air di Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya melibatkan penggunaan air sebanyak 587,011.67 meter padu.

Ketua Jabatan Komunikasi Korporat Syabas, Amin Lin Abdullah berkata daripada 261 notis, 172 adalah untuk kegunaan domestik manakala 89 lagi kegunaan komersial.

"Kami menerima sejumlah 2,034 aduan tahun ini dan daripada jumlah itu 2,016 kes yang disiasat, 261 disebabkan kecurian air.

"Ini boleh dilihat sebagai satu peningkatan berbanding 2015 yang merekodkan kerugian NRW sebanyak RM7.3 juta dengan 997 notis dikeluarkan sepanjang tahun itu.

"Pampasan yang dikumpul daripada notis dikeluarkan pada 2015 adalah sebanyak RM76,757.55 dan RM74,972.70 pada tahun ini.

"Syabas mempunyai pasukan penyiasat yang pakar dalam kes kecurian air untuk mengesan aktiviti haram," kata Amin Lin dalam sidang media pada Rabu selepas operasi bersama Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) untuk memotong sambungan paip haram di tapak pembinaan sebuah pangsapuri 35 tingkat di Taman Sri Rampai, Wangsa Maju di sini.

Beliau berkata pemaju didakwa memasang sambutan batang paip sebelum meter air Syabas supaya separuh daripada penggunaan air itu tidak direkodkan pada meter tersebut.

Syabas , kecurian air

Artikel Sebelum

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain