Nazir Razak Tamatkan Cuti, Kembali Dengan Reputasi Utuh - Semasa | mStar

Nazir Razak Tamatkan Cuti, Kembali Dengan Reputasi Utuh

Datuk Seri Nazir Razak
KUALA LUMPUR: Selepas menamatkan cuti secara sukarela selama 30 hari bagi membolehkan inkuiri bebas dijalankan, Datuk Seri Nazir Razak menggalas kembali tanggungjawabnya sebagai Pengerusi CIMB Group Holdings Bhd, Khamis.

Tindakan itu bukan sekadar menaikkan reputasinya yang kekal utuh, namun turut disambut nada positif kalangan pakar ekonomi yang memujinya sebagai  individu contoh serta miliki komitmen tinggi dalam aspek ketelusan serta berwibawa.

Ketua Pakar Ekonomi International Quality Investments, Shan Saeed menyifatkan keputusan Nazir mengambil cuti secara sukarela dan keputusan Lembaga Pengarah CIMB, sebagai langkah yang baik dan sewajarnya.

"Nazir adalah seorang ahli perbankan dengan kredibiliti yang kukuh di pasaran kewangan. Beliau ada kelayakan yang mantap dan dihormati ramai ahli perbankan lainnya. Malah, ulasannya juga relevan dengan pasaran manakala pemikirannya mengenai aspek global juga lazimnya tepat," kata Saeed kepada Bernama.

Sambil menyifatkan keputusan Nazir bercuti dan menggalas semula tugasnya di kumpulan CIMB sebagai bertepatan, Shan berkata beliau sendiri sebagai seorang warga asing serta mungkin juga yang lain, pasti akan memandang tinggi terhadap sebuah institusi bank CIMB yang dikemudi individu seperti Nazir.

"Dari sudut pandang seorang warga asing, saya berpendapat yang beliau memiliki kewibawaan yang tinggi. Pasaran juga tahu bahawa beliau adalah individu yang ada nilainya. Kehadirannya semula turut menyuntik petanda positif kepada pasaran," katanya.

Dalam satu kenyataan pada Rabu, CIMB Group dan CIMB bank berkata kehadiran Nazir untuk menyambung semula tugasan dan tanggungjawabnya turut menandakan berakhirnya semakan dalaman secara terperinci oleh Lembaga Pengarah yang bermula pada 5 April lepas.

Nazir turut meneruskan semula jawatannya sebagai Pengarah CIMB Bank mulai hari ini, berikutan keputusan atau hasil semakan itu yang membuktikan bahawa beliau tidak menyalahgunakan kedudukan atau berlaku sebarang penyelewengan sumber-sumber bank itu ketika bergelar Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan itu.

Lembaga Pengarah CIMB juga bertindak melantik firma audit luar, Messrs Ernst  and  Young selain mendapatkan khidmat nasihat undang-undang secara bebas bagi membantu mereka dalam menyempurnakan lagi proses semakan berkenaan.

Nazir bercuti secara sukarela mulai 19 April lepas untuk memastikan semakan dalaman yang menyeluruh, bebas dan telus oleh lembaga pengarah membabitkan akaun peribadinya, susulan laporan oleh Wall Street Journal pada 31 Mac lepas.

Melalui catatan dalam Instagram beliau, Nazir, secara berseloroh menggambarkan dirinya sebagai "ahli perbankan yang bersara sementara serta peminat Chelsea", turut mengucapkan terima kasih kepada barisan Lembaga Pengarah CIMB Group dan CIMB Bank Bhd, firma audit luaran dan penasihat undang-undang ke atas semakan dalaman itu.

"Ia mengambil masa yang lebih lama daripada yang saya jangkakan. Biarpun sekadar menjadi pemerhati dan tidak selesa (bagi saya) tetapi ini adalah langkah yang tepat dan CIMB akan menjadi institusi yang lebih kukuh atas alasan itu - tiada siapa pun mengatasi sistem semak dan seimbang," katanya dalam catatan tersebut.

Bagi Profesor Fakulti Ekonomi Perniagaan Universiti Sunway, Dr. Yeah Kim Leng, Nazir telah mengotakan janjinya dan menunjukkan komitmen yang jelas terhadap isu-isu yang berkaitan dengan ketelusan dan etika.

"Beliau yang menyambung semula tugasnya selepas siasatan bebas itu adalah dialu-alukan bukan sahaja oleh organisasi tetapi juga kalangan pengamal perbankan dan masyarakat umum yang peka terhadap isu-isu integriti," kata Yeah.

Sementara itu, Naib Presiden dan Ketua Penyelidikan Runcit Affin Hwang Investment Bank Datuk Dr Nazri Khan Adam Khan turut menegaskan bahawa Nazir perlu meneruskan kapasitinya sebagai Pengerusi CIMB memandangkan kes beliau telah dianggap selesai susulan keputusan jawatankuasa audit luaran.

"Tiada lagi isu konflik kepentingan dan kapasiti moral baginya (Nazir) untuk meneruskan tugasnya sebelum ini," katanya.

Wan Saiful Wan Jan, Ketua Eksekutif Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi, memuji CIMB dan Nazir kerana mengambil inisiatif untuk menjalankan semakan dalaman dan kesediaannya untuk berundur ketika siasatan dijalankan.

"Ia adalah tindakan mengalukan beliau kembali. Sudah pasti, CIMB rapat dengan hatinya, di mana beliau membina kerjaya dan beliau membina CIBM di dalam kerjayanya. Beliau sangat tahu apa yang diperlukan bank itu untuk bergerak ke depan," tambahnya.

Selain integriti, kes itu telah mencetuskan keperluan untuk Malaysia mempunyai satu sistem pembiayaan politik yang lebih jelas dan telus.
 Nazri berkata, industri perbankan Malaysia perlu belajar daripada negara maju lain seperti Amerika Syarikat dan United Kingdom mengenai bagaimana mereka menguruskan pembiayaan politik.

"Kita perlu mempunyai penanda aras. Ia sudah pasti jelas yang pembiayaan politik perlu diisytiharkan kepada pihak berkuasa, tanpa mengira jumlah dana," katanya.

Tahun lepas, kerajaan mengumumkan pembentukan Jawatankuasa Perundingan Nasional Mengenai Pembiayaan Politik yang boleh membantu pewujudan sistem pembiayaan politik yang lebih telus.

Wan Saiful juga berkata, ketelusan dalam pembiayaan politik perlu dikaji dengan serius bagi mengelak salah faham orang ramai.

"Saya berpendapat banyak kerja perlu dilakukan mengenai pembiayaan politik.Kita memerlukan sesuatu untuk mengawal selia dan kerajaan sedang melakukannya," tambah beliau.

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.