Kawasan Pesawat TUDM Terhempas Dikawal Rapi - Semasa | mStar

Kawasan Pesawat TUDM Terhempas Dikawal Rapi

Anggota-anggota polis keselamatan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) membuat kawalan di tempat sebuah pesawat Aermacchi MB339CM milik TUDM terhempas di Kampung Serum, Pekan, pukul 12.54 tengahari Selasa. -fotoBERNAMA

PEKAN: Kawasan pesawat Aermacchi MB339CM milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) terhempas di Kampung Pandan Dalam semalam di Nenasi dekat sini dikawal rapi oleh sepasukan anggota TUDM.

Orang awam sudah tidak lagi dibenarkan untuk menghampiri kawasan berkenaan bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini.

Malah petugas media juga tidak dibenarkan menghampiri kawasan kejadian dari jarak lebih kurang 70 meter atas faktor keselamatan.

Lebih kurang 10.30 pagi tadi sekumpulan pegawai kanan dan angggota dari Pangkalan Udara TUDM Kuantan yang dianggarkan seramai 12 orang kelihatan datang meninjau keadaan bangkai pesawat di lokasi kejadian.

Bagaimanapun sehingga kini masih tiada maklumat bilakah bangkai pesawat itu akan dibawa keluar dari lokasi kejadian tetapi Bernama difahamkan pihak TUDM akan bekerjasama dengan Tentera Darat Diraja Malaysia untuk urusan membawa keluar pesawat itu.

Pesawat yang membawa dua jurulatih penerbangan, Mejar Nazrul Hafiz Zaimi dan pelatih penerbangan, Left Mohd Hakimi Khairi dilaporkan terhempas setelah mengalami kerosakan teknikal di Kampung Pandan Dalam berhampiran Kampung Serun Dalam, kira-kira 100 kilometer dari Kuantan pada pukul 12.54 tengah hari semalam.

Kedua-dua mereka, bagaimanapun selamat apabila berjaya keluar menggunakan kerusi injal, namun Mohd Hakimi patah kaki kirinya dan masih dirawat di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA).

TUDM , Aermacchi MB339CM

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Coklat tumpah, panggil bomba!