PAS Tiada Hasrat Bentuk Kerajaan Perpaduan Dengan Umno

Nik Mohamad Abduh Nik Aziz
PETALING JAYA: PAS tidak berbaik-baik dengan Umno untuk membentuk kerajaan perpaduan sebaliknya lebih memandang kepada kepentingan bersama, kata Ketua Pemuda Nik Mohamad Abduh Nik Aziz.

Katanya, kemesraan parti itu terhadap Umno tidak boleh disalah anggap sebagai pembuka jalan untuk membentuk kerajaan perpaduan.

"Kami tidak menjalin hubungan untuk membentuk kerajaan perpaduan. Benar, Umno mahukan kerajaan perpaduan, tetapi bukan kami, "katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas ucapan terbarunya di muktamar Pemuda PAS Pahang ke-34, di mana beliau menggesa aktivis dan mereka yang berkempen untuk memahami perubahan dalam strategi yang diterima pakai oleh PAS dan Umno dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Nik Abduh berkata Umno dan PAS masing-masing telah mengubah strategi selaras dengan landskap politik yang berubah-ubah.

"Pada masa lalu, Umno garang menentang kita dan kami membalasnya. Sekarang Umno sedang berbuat baik dengan kita, kita tidak boleh teruk menghentam mereka. Jika tidak orang akan melihat PAS sebagai negatif dan kita mungkin kehilangan sokongan. Kita akan berbaik terhadap mereka yang baik dengan kita.

"Walaupun kita akan bertanding menentang Umno di kawasan majoriti Islam pada pilihan raya umum akan datang, kita masih boleh berbaik.

"Dan ini adalah apa yang dikatakan sebagai politik matang," katanya.

Nik Abduh berkata, PAS juga akan mesra dengan DAP jika parti itu mahu berbaik-baik dengan mereka lagi.

"Persaingan dalam politik tidak boleh mencetuskan kebencian.

"Kita boleh menjadi pesaing dalam politik. Tetapi itu tidak bermakna bahawa kita harus membenci antara satu sama lain," katanya.

Muktamar PAS akan diadakan di Kelantan dari 1- 4 Jun ini. Sayap PAS akan mengadakan muktamar masing-masing sehari sebelum itu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain