Kerjasama Dengan Tun M Sukar, Tapi Perlu - Guan Eng - Semasa | mStar

Kerjasama Dengan Tun M Sukar, Tapi Perlu - Guan Eng

Lim Guan Eng
KUALA LUMPUR: Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata adalah sesuatu yang sukar untuk bekerjasama dengan Tun Dr Mahathir Mohamad, tetapi tindakan itu perlu dilakukan.

Bekas perdana menteri itu, bersama dengan kira-kira 50 ahli politik dan aktivis dari kedua-dua belah jurang politik telah menandatangani 'Deklarasi Rakyat' untuk menggulingkan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai perdana menteri.

Bercakap pada sidang media di Parlimen di sini pada Isnin, Guan Eng berkata semua orang perlu mengenepikan masalah peribadi demi kepentingan negara.

"Saya fikir kita bersetuju mengenai deklarasi 'Selamatkan Malaysia'. Jika anda ingin bercakap tentang perasaan peribadi dan penderitaan peribadi kita, saya fikir kisah itu tidak akan bermula.

"Jadi adakah kita lebih besar daripada negara kita? Saya rasa itu adalah soalan yang kita mesti tanya. Jika kita rasa kita lebih besar daripada negara kita, maka tiada apa yang akan berlaku," kata Guang Eng.

Beliau berkata rakyat perlu membincangkan masa depan Malaysia dan bergerak ke hadapan.

"Jika anda berpegang kepada status quo, ringgit dan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) akan terus menyebabkan penderitaan kepada ramai orang.

"Jadi 'Selamatkan Malaysia' perlu diberi perhatian serius," katanya.

Ditanya sama ada terdapat beberapa bentuk kepercayaan antara penandatangan deklarasi itu, Guan Eng berkata ia bukan tentang kepercayaan.

"Kita bercakap mengenai naratif cerita ini terlebih dahulu sebelum kita bercakap mengenai kepercayaan.

"Kami bermula atas dasar ini dulu. Kepercayaan mengambil masa untuk dibina. Kami tidak akan mengatakan bahawa tidak ada masalah timbul," katanya.

Artikel Sebelum

Amar Singh Dilantik Ketua Polis KL

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain