Tabung Haji Di Peringkat Akhir Bincang Bayaran Pampasan Dengan Arab Saudi - Semasa | mStar

Tabung Haji Di Peringkat Akhir Bincang Bayaran Pampasan Dengan Arab Saudi

Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim
BALING: Pengurusan tertinggi Tabung Haji (TH) akan ke Arab Saudi April ini bagi membincangkan tarikh pembayaran pampasan untuk mangsa yang cedera dan waris jemaah haji yang terkorban dalam kejadian kren tumbang di Masjidil Haram, Makkah pada 11 September lepas.

Pengerusi Tabung Haji (TH) Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, ia adalah perbincangan terakhir dengan kerajaan Arab Saudi, setelah beberapa proses dan fasa perbincangan dibuat sebelum ini.

"Kita sedar ia ambil masa memandangkan kes yang berlaku memerlukan pihak Arab Saudi meneliti dari semua aspek kerana kes terbabit melibatkan banyak negara," katanya selepas menyampaikan sumbangan kepada pekebun kecil dan penoreh getah di Dewan Umno Pekan Tawar.

Tujuh jemaah Malaysia terkorban dalam tragedi kren tumbang itu dan menurut Saudi Press Agency, Penjaga Dua Kota Suci iaitu Raja Salman memerintahkan pembayaran SR1 juta (RM1.14 juta) kepada keluarga mangsa yang terkorban, SR1 juta kepada mereka yang cedera hingga mengakibatkan hilang upaya kekal, dan SR500,000 kepada tiap seorang yang cedera.

Mengulas kenyataan Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Kedah Datuk Dr Ismail Salleh yang mendakwa usaha kerajaan negeri memberi bantuan barangan makanan secara sekali sahaja sebagai gula-gula politik, Azeez berkata biarlah rakyat yang menilai sendiri pemberian itu.

Abdul Azeez yang juga anggota Parlimen Baling menjelaskan, ia sebenarnya adalah satu daripada usaha kerajaan negeri membantu golongan yang terbeban dengan kos sara hidup dan penurunan harga komoditi iaitu getah bagi kelangsungan hidup.

"Ini bukan gula-gula politik tetapi ini satu usaha membantu golongan miskin dan ia akan dilakukan secara berterusan. Biar rakyat yang menilai prestasi kerja kita melalui pilihan raya akan datang," katanya.

Pada Khamis, Menteri Besar Kedah Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah mengumumkan pemberian bantuan sara hidup secara sekali sahaja kepada 20,000 rakyat negeri ini bermula akhir Mac ini.

Pemberian bantuan itu dibuat bagi membantu meringankan bebanan rakyat berkaitan kos sara hidup.

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain