Tidak Perlu Perbesar Usul Undi Tak Percaya MB Terengganu - Semasa | mStar

Tidak Perlu Perbesar Usul Undi Tak Percaya MB Terengganu

Ahmad Zahid Hamidi.

PUTRAJAYA: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan isu usul undi tidak percaya terhadap Menteri Besar Terengganu hanyalah pergesaran kecil dan tidak perlu diperbesarkan.

Ahmad Zahid yang kini menjalankan tugas sebagai Timbalan Presiden Umno yakin isu itu boleh ditangani serta diselesaikan dengan baik dan berkesan oleh Badan Perhubungan Umno negeri itu.

Katanya, beliau sudah berhubung dengan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman dan beberapa Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) di Terengganu bagi mendapatkan gambaran jelas berhubung perkara itu.

"Dengan usaha bersama semua anggota parti dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) (dan Presiden Umno), akan mampu diselesaikan melalui mekanisme yang boleh diterima semua pihak," kata Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri.

Bercakap dalam sidang media selepas menyampaikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Kementerian Dalam Negeri (KDN) di sini Khamis, Ahmad Zahid berkata, mekanisme berkenaan akan diumumkan Setiausaha Agung Umno dan BN Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dalam masa terdekat.

Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal Datuk Seri Ahmad Said, yang juga bekas Menteri Besar Terengganu, pada Selasa mencadangkan usul undi tidak percaya terhadap Ahmad Razif sebelum mengakhiri perbahasannya pada sesi perbahasan atas titah ucapan Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin merasmikan persidangan DUN ke-13.

Bagaimanapun, speaker DUN Terengganu Datuk Mohd Zubir Embong menolak "usul" itu.

Adun Kijal itu mengemukakan alasan bahawa terdapat konspirasi untuk memburukkan nama beliau dalam politik dan sebagai wakil rakyat.

Berhubung tindakan tatatertib ke atas Ahmad, Ahmad Zahid berkata, perkara itu akan difikirkan apabila Lembaga Disiplin UMNO bersidang kelak.

Dalam pada itu, Timbalan Perdana Menteri turut berterima kasih kepada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang atas pendirian berintegriti parti itu menolak usaha kumpulan diketuai bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menyingkirkan Najib sebagai perdana menteri melalui kaedah tidak demokrasi.

"Ini bukan menifestasi berlandaskan tahaluf siyasi atau kerjasama politik tetapi lebih kepada pemahaman Abdul Hadi dan PAS mengenai menghormati perlembagaan atau perundangan berkaitan cara yang betul menukar perdana menteri," katanya.

Berhubung kenyataan Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan pada Khamis bahawa parti itu akan mengumumkan pembentukan blok pembangkang baharu yang akan melibatkan sebuah parti pelbagai kaum dan badan bukan kerajaan, Ahmad Zahid berkata, "ia merupakan satu amalan demokrasi dan kita meraikan perbezaan pendapat dan pendirian mereka".

Menurut Takiyuddin pengumunan penubuhan 'blok politik ketiga' pada 16 Mac itu diharap akan setanding dengan Pakatan Harapan dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Ditanya apakah Umno tergugat dengan langkah tersebut khususnya usaha PAS untuk membolehkan mereka menguasai sokongan orang Melayu, Ahmad Zahid berkata ia bergantung kepada kesepaduan dan sokongan antara Umno dengan masyarakat di akar umbi.

Beliau yakin dengan perancangan dan gerak kerja yang dilipatgandakan serta pendekatan lebih bijak yang digunakan jentera UMNO, dukungan atau sokongan rakyat terhadap parti itu akan terus bertambah. - Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Artikel Lain