Menteri: Hanya Peniaga Percaya Tuhan Patuhi Etika - Semasa | mStar

Menteri: Hanya Peniaga Percaya Tuhan Patuhi Etika

KUALA LUMPUR: Hanya peniaga yang tidak percaya kepada tuhan akan menaikkan harga barangan, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hamzah Zainuddin.

"Jika anda bertanya kepada saya, tuhan tidak pernah memberitahu sesiapa untuk menaikkan atau menurunkan harga. Tapi hanya mereka yang tidak percaya kepada Allah akan menaikkan harga jualan.

"Peniaga yang percaya kepada tuhan akan mematuhi etika perniagaan yang betul," kata Hamzah ketika menjawab soalan tambahan Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) Khamis.

Tan bertanya sama ada isu kenaikan harga barang dan apakah langkah yang telah diambil untuk memastikan integriti di kalangan pegawai penguatkuasa.

Menurut Hamzah kementeriannya mempunyai 2,300 pegawai penguatkuasa tetapi jumlah itu tidak mencukupi untuk menangani isu kenaikan harga sewenang-wenangnya.

Sementara itu Bernama melaporkan, Hamzah berkata kerajaan belum bercadang untuk menubuhkan mahkamah pengguna bagi mengendali kes kepenggunaan termasuk kesalahan berkaitan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Beliau berkata walaupun keperluan tersebut relevan dengan pelaksanaan GST, namun setakat ini sistem sedia ada sudah mencukupi.

"Namun kita tetap ambil perhatian dengan kehendak pelbagai pihak yang mahu mahkamah ini diwujudkan. Jika keadaan mendesak kita akan fikirkan semula," katanya menjawab soalan lisan Normala Abdul Abdul Samad (BN-Pasir Gudang) pada persidangan Dewan Rakyat.

Mengulas lanjut, Hamzah berkata sehingga 8 Mac ini, sebanyak 2,848 notis di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011 telah dikeluarkan kepada peniaga yang disyaki mencatut.

Hasil tindakan itu katanya sebanyak 209 kertas siasatan telah dibuka iaitu 147 kertas siasatan di bawah Seksyen 14 (1) kerana mencatut, 55 kertas siasatan di bawah Seksyen 21 (5) kerana enggan atau gagal memberi maklum balas kepada notis yang dikeluarkan dan tujuh kertas siasatan di bawah Seksyen 53A kerana tidak menyimpan rekod perniagaan.

"Daripada jumlah ini, sebanyak 19 kes telah didakwa di Mahkamah Sesyen Khas Anti Pencatutan di mana sejumlah 16 kes telah selesai didakwa serta dijatuhkan hukuman dengan denda keseluruhan RM495,500.

"Jumlah kompaun pula ialah sebanyak 14 kes iaitu masing-masing 10 kes di bawah Seksyen 14(1) dan empat kes di bawah Seksyen 12(5)," kata Hamzah.

Beliau berkata sehingga kini, 13 kes telah selesai dikompaun dengan jumlah keseluruhan RM178,000 manakala baki satu kes belum dijelaskan.

KPDNKK , Hamzah Zainuddin

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan