Najib Kekal, Rakyat Mengemis - Dr Mahathir - Semasa | mStar

Najib Kekal, Rakyat Mengemis - Dr Mahathir

KUALA LUMPUR: Rakyat dan ahli Umno digesa supaya terus mempersoalkan mengenai isu dakwaan penyelewegan syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan dana politik RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun Datuk Seri Najib Tun Razak.

Bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, negara akan menghadapi zaman kehancuran sekiranya Najib terus kekal sebagai ketua kerajaan.

“Kepimpinan Najib tidak membawa manfaat sama sekali kepada negara. Hakikatnya najib tidak layak…kalau dia kekal sebagai perdana menteri, negara ini akan hancur.

"Bercakaplah mengenai isu 1MDB dan RM2.6 bilion tanpa kesal kerana kalau tak berani menyebut perkara ini, kita akan jadi mangsa.

“Kata pepatah Inggeris... no risk no gain. Kalau kita balik nak tidur nyenyak sahaja, bila kita celik (buka) mata, negara kita sudah hilang…kita menjadi pengemis dalam negara sendiri,” katanya di sini, Isnin malam.

Dr Mahathir yang juga bekas presiden Umno hadir menyampaikan ucapan dalam majlis yang dihadiri timbalan presiden Umno dan bekas timbalan perdana menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menerusi ucapan lebih 45 minit itu, Dr Mahathir mengulangi gesaannya supaya Najib berhenti daripada terus menggunakan Umno sebagai platform untuk terus berkuasa.

“Saya tahu terdapat pelbagai sekatan terhadap ahli supaya mereka tidak suarakan mengenai 1MDB dan dana RM2.6 bilion. Ini usaha untuk membisukan ahli.

“Perhimpunan Agung Umno kini menjadi alat kepada pemimpin dengan menetapkan topik yang ingin dibahaskan untuk kepentingan sendiri,” katanya.

Selain itu Dr Mahathir menegaskan bahawa beliau masih menyayangi dan menghargai sumbangan Umno.

“Kita tak bermusuh dengan Umno, tapi tak bersetuju dengan pemimpin yang ada sekarang…itu sahaja,” katanya.

Artikel Sebelum

Najib Akui Terguris Hati Dengan Tun M

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Nurul Izzah, Rafizi dan KJ lepak lagi

Manchester United pecat Mourinho!