Pemimpin PSM Akan Didakwa Di Bawah Akta Hasutan, Akta Komunikasi & Multimedia Isnin Ini - Semasa | mStar

Pemimpin PSM Akan Didakwa Di Bawah Akta Hasutan, Akta Komunikasi & Multimedia Isnin Ini

S. Arutchelvan
PETALING JAYA: Pemimpin Parti Sosialis Malaysia (PSM) S. Arutchelvan, akan didakwa di bawah Akta Hasutan serta Akta Komunikasi dan Multimedia pada Isnin kerana mengkritik badan kehakiman dalam sabitan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 10 Februari.

Setiausaha Agungnya A. PSM Sivarajan berkata parti itu telah dimaklumkan oleh pegawai penyiasat dari Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi bahawa Arutchelvan akan didakwa pada Isnin mengikut Seksyen 4 (1) (b) Akta Hasutan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di Jalan Duta.

Arutchelvan mengutuk keputusan Mahkamah Persekutuan di laman Facebook berikutan sabitan terhadap Anwar dan telah ditahan di bawah Akta Hasutan pada 19 Februari.

Walau bagaimanapun beliau telah dibebaskan pada hari berikutnya selepas permohonan reman empat hari telah ditolak oleh Mahkamah Majistret.

Sivarajan juga menyeru sokongan untuk Arutchelvan serta lain-lain aktivis sosial dan politik yang ditahan di bawah akta itu di luar Kompleks Mahkamah Jalan Duta pada Isnin .
Akta Hasutan , PSM , S. Arutchelvan

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Rakyat Pahang terima Sultan baharu