Wanita Patah Betis Dihempap Pokok

Anggota Bomba dan Penyelamat dengan bantuan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) memberikan rawatan kecemasan awal kepada seorang wanita yang cedera. Wanita itu Leong Chai Yoke, 44, patah paha kiri setelah dihempap pokok tumbang ketika berjoging di Bukit Ayer Hitam dekat Taman Wawasan, Puchong, Ahad. -fotoBERNAMA
PETALING JAYA: Seorang wanita berusia 44 tahun patah betis kiri akibat dihempap pokok ketika mendaki di Bukit Ayer Hitam, Puchong  pagi Ahad.

Pegawai Kanan 2 Bomba dan Penyelamat Kepong, Husain Hasan berkata pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian berkenaan pada kira-kira pukul 11.26 pagi.

"Selepas menerima panggilan kecemasan daripada orang awam, sepasukan bomba bergegas ke lokasi kejadian dan kerja-kerja menyelamat dimulakan.

"Keadaan tanah yang basah serta licin akibat hujan semalam telah menyukarkan kerja menyelamat sementara pihak bomba turut memotong pokok yang menghempap mangsa dengan menggunakan gergaji," katanya kepada Bernama.

Husain berkata mangsa yang dikenali Leong Choi Yoke berjaya diselamatkan dan dibawa turun mengunakan pengusung pada pukul 1.32 tengah hari oleh pasukan menyelamat yang terdiri daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat, polis dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia.

Mangsa dihantar ke Hospital Serdang untuk rawatan lanjut.

Menurut Husain, bukit berkenaan selalu menjadi tumpuan peminat sukan ekstrem untuk mendaki pada hujung minggu.

"Kebanyakan daripada pendaki tempatan turut menjalani latihan sebagai persiapan di Bukit Ayer Hitam sebelum mereka mendaki di luar negara," katanya.
dihempap pokok, Bukit Ayer Hitam

Artikel Lain