Wanita Lari Rumah Gagal Dapat Kemaafan Ibu - Semasa | mStar

Wanita Lari Rumah Gagal Dapat Kemaafan Ibu

Tai Mooi bersama abangnya, Siew Tak yang terpisah sejak 30 tahun lalu.
KUALA LUMPUR: Penantian seorang wanita berusia 63 tahun yang mencari keluarganya selamanya 10 tahun dan mahu memohon keampunan daripada ibu bapanya berakhir apabila dia dibawa untuk bertemu ibunya di Bukit Bangsar di sini.

Walau bagaimanapun, pertemuan pada Khamis yang dijangkakan gembira oleh Siew Tai Mooi tidak menjadi kenyataan.

Sebaliknya, dia telah dibiarkan berdiri di pintu apabila ibunya, Chan Chin Ho, 83, menolak untuk berjumpa dengannya, apatah lagi memaafkan dirinya yang lari dari rumah 30 tahun lalu.

"Kamu melarikan diri selama ini tanpa berfikir dan mengambil berat tentang perasaan saya," kata Chin Ho yang tinggal bersama anak bongsunya Hoi Went, 59, dan Hoi Yow, 55.Tai Mooi, yang meninggalkan keluarganya pada tahun 1985, telah meminta bantuan daripada Ketua Jabatan Aduan dan Perkhidmatan Awam MCA Datuk Seri Michael Chong untuk mengesan keluarganya pada 2 November selepas cubaannya untuk mencari mereka gagal.

Selepas kisahnya dihebahkan, sepupunya yang hanya mahu dikenali sebagai Ah Ling tampil dengan maklumat tentang keluarganya dan dia mendapat tahu bahawa ayahnya Siew Siew Meng telah meninggal dunia 10 tahun lalu.

Pada masa yang sama, abangnya Siew Tak, 65, juga telah menghubungi MCA mendedahkan harapannya supaya mereka dapat bersatu kembali.

Satu pertemuan dengan ibunya telah diatur Khamis lalu, tetapi Tai Mooi terus kecewa apabila ibunya enggan membuka pintu.

Siew Tak, bagaimanapun, bersedia untuk bersatu kembali dengan adik perempuannya itu dan mereka bertemu di rumahnya di Bandar Puteri Puchong, Selangor.

Semasa pertemuan itu, Siew Tak telah memberitahunya bahawa dia juga telah lari dari rumah tidak lama selepas dia pergi, dan telah mencarinya sejak 30 tahun lalu.

Sementara itu, Chong berkata, percubaan untuk menghubungi lagi dua lagi adiknya tidak berjaya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel

"Mereka tidak layak cakap pasal hoki"