Pakatan Bakal Umum Nama Ganti Pua Esok - Saifuddin - Semasa | mStar

Pakatan Bakal Umum Nama Ganti Pua Esok - Saifuddin

Saifuddin Abdullah

KUALA LUMPUR: Pakatan Harapan akan meneruskan debat menggantikan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua dengan nama lain pada esok (Khamis) bagi meneruskan cadangan perbahasan bersama Presiden 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Arul Kanda Kandasamy.

Ia akan diteruskan walaupun RTM telah menarik balik tawaran untuk menyiarkan debat secara langsung itu.

Pakatan pembangkang berkata, mereka akan mengumumkan nama yang akan menggantikan Pua pada sidang akhbar di Parlimen Khamis ini, dan membentuk satu pasukan yang akan memudahkan rundingan mengenai format dan butir-butir perdebatan.

"RTM bukan satu-satunya saluran yang mampu untuk menyiarkan perbahasan. Terdapat cara lain yang ada dan kami akan mencarinya," kata Ketua Setiausaha Pakatan Harapan Datuk Saifuddin Abdullah kepada pemberita selepas mesyuarat antara parti-parti komponen di sini.

Beliau berkata nama calon yang dipilih untuk menggantikan Pua akan dikemukakan kepada presiden dalam majlis Pakatan Harapan Rabu malam untuk kelulusan mereka.

"Kami akan mengumumkan nama dan  akan berunding dengan sesiapa yang berminat untuk menyiarkan debat itu," katanya.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak sebelum ini memberitahu pemberita bahawa siaran langsung debat yang ditunggu-tunggu terpaksa dibatalkan.

Salleh Said memberitahu media tawaran siaran RTM hanya untuk Arul dan Pua sahaja, yang pertama kali membangkitkan idea berdebat.

Beliau berkata, pihak pembangkang bebas untuk meneruskan perbahasan selepas ada pengganti, tetapi ia tidak lagi akan disiarkan secara langsung.

Walau bagaimanapun, Saifuddin berkata, mereka akan teruskan seperti yang dirancang dan menamakan pengganti, berikutan keputusan Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang menghalang Pua daripada berdepan dengan Arul.

"Apa yang kami katakan adalah bahawa terdapat idea perdebatan, yang kita fikir akan menjadi baik untuk rakyat. Pasukan rundingan akan mengendalikan yang lain," katanya.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel