Kutipan Zakat Wilayah Persekutuan Naik 10 Peratus - Semasa | mStar

Kutipan Zakat Wilayah Persekutuan Naik 10 Peratus

Penceramah jemputan Ustaz Fauzi Mustaffa (sedang berceramah) dan Ustaz Syed Nor Hisyam (dua kiri) pada Program Santai Ambang Ma'al Hijrah 1437 anjuran PPZ-MAIWP di Downtown Cheras, Selasa malam.

KUALA LUMPUR: Jumlah kutipan zakat di Wilayah Persekutuan tahun ini meningkat 10 peratus berbanding tahun lepas, kata Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-Maiwp) Abdul Hakim Amir Osman.

Abdul Hakim berkata, antara faktor yang menyumbang kepada peningkatan itu ialah penggunaan media sosial yang menjadi medium dakwah efektif bagi pihak PPZ-Maiwp mendidik orang ramai dalam menunaikan rukun Islam ketiga itu.

"Melalui penggunaan media sosial seperti Facebook, dan Youtube, ia dilihat sangat berkesan dalam menyampaikan maklumat yang turut disertai dengan tutorial membayar zakat," katanya kepada pemberita sempena Program Santai Ambang Tahun Baru@Downtown Cheras, di sini, Selasa malam.

Program itu dengan kerjasama Persatuan Pengasih Malaysia selaku penganjur pasar malam itu adalah program dakwah santai sambil mempromosikan zakat harta termasuklah zakat perniagaan kepada para peniaga dan penjaja termasuk pengunjung di Pasar Malam Downtown Cheras.

Abdul Hakim berkata, seramai 23,000 orang asnaf di Wilayah Persekutuan sedang menerima bantuan itu sama ada dari segi bantuan bulanan, pendidikan dan pembangunan infrastruktur sosial seperti masjid.

"Saya menyeru agar melalui program sebegini dapat mengajak lebih ramai masyarakat Islam yang sudah cukup syarat untuk tampil menunaikan zakat sekali gus dapat membela nasib asnaf-asnaf yang memerlukan," katanya.

Antara yang memeriahkan program tersebut ialah pendakwah Ustaz Syed Norhisyam Tuan Padang, Ustaz Fauzi Mustaffa, Ustaz Akhil Hayy, Mawi dan ramai lain.-- Bernamazakat , Maiwp , PPZ

Artikel Berkaitan

Santai Ambang Maal Hijrah PPZ MAIWP Meriah

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain