Tiada Wawasan 2020 Kerana Tadbir Urus Yang Buruk - Dr M - Semasa | mStar

Tiada Wawasan 2020 Kerana Tadbir Urus Yang Buruk - Dr M

Tun Dr Mahathir Mohamad
PETALING JAYA: Malaysia tidak akan mencapai Wawasan 2020 kerana tadbir urus buruk yang berterusan, kata bekas Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam temubual bersama majalah hal ehwal semasa Asia Pasifik, The Diplomat, pada Khamis,  bekas perdana menteri itu mendakwa kegagalan Malaysia dilihat akan gagal untuk mencapai status negara maju pada tahun 2020 disebabkan setiap Perdana Menteri memainkan isu-isu lain dan tidak memberi perhatian kepada pertumbuhan ekonomi negara .

"Negara ini telah berkembang di bawah saya, hampir sepanjang masa.

"Terdapat kemerosotan. Tetapi (kemudian) negara ini terbantut kerana pengendalian yang tidak betul, kerana tumpuan tidak begitu banyak kepada pembangunan ekonomi, tetapi survival politik," katanya.

"Setiap Perdana Menteri mahu terus bertahan, dan mereka yakin mereka akan terus hidup dengan memainkan isu-isu lain daripada menumpukan kepada pembangunan ekonomi. Oleh itu pertumbuhan menjadi perlahan.

"Dan apabila terdapat ketegangan kaum, pentadbiran yang tidak baik, rasuah, dan sebagainya, ekonomi menguncup. Oleh itu, kami tidak akan mencapai Wawasan 2020 untuk menjadi sebuah negara maju sepenuhnya.


"Kami tidak akan mencapainya sekarang. Anda boleh lihat penyusutan mata wang, pasaran saham berada dalam keadaan tidak baik,  secara amnya ramai orang tidak berpuas hati," kata Dr Mahathir, yang menjadi perdana menteri selama 22 tahun.

Mahathir memperkenalkan konsep Wawasan 2020 semasa pembentangan Rancangan Malaysia Keenam pada tahun 1991. Ia bertujuan untuk Malaysia mampu menjadi sebuah negara perindustrian pada tahun itu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain