Sidang Khas Parlimen Perlu Bincang TPPA - Semasa | mStar

Sidang Khas Parlimen Perlu Bincang TPPA

PETALING JAYA: Sidang khas Parlimen perlu diadakan bagi membolehkan penggubal undang-undang untuk membahaskan mengenai Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) sebelum membuat keputusan sama ada Malaysia akan memeterai perjanjian perdagangan tersebut.

"Kita mungkin tidak mempunyai masa yang cukup untuk membawa isu TPPA ke Dewan Rakyat pada mesyuarat akan datang iaitu antara 19 Oktober dan Disember 3 ini kerana butir-butir perjanjian itu hanya akan dikeluarkan kepada 12 negara terbabit dalam tempoh 30 hari.

"Kami memerlukan dokumen bersama-sama dengan analisis faedah kos untuk berdebat mengenai TPPA," kata Pengerusi Kaukus TPPA bi-partisan Dewan Rakyat, Datuk Wira Ahmad Hamzah.

Katanya lagi pada persidangan akan datang Ahli Parlimen akan sibuk membahaskan mengenai Bajet 2016 dan undang-undang baharu yang akan dibentangkan semasa prosiding Parlimen akan datang.

Selain itu Ahli Parlimen Jasin berkenaan berkata, kaukus 11 anggota yang terdiri daripada enam Ahli Parlimen Barisan Nasional dan lima Ahli Parlimen daripada pembangkang telah mengadakan 14 mesyuarat dengan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed sejak ditubuhkan pada 2013.

Sementara itu Ahli Parlimen Lembah Pantai dan ahli kaukus Nurul Izzah berkata perjanjian TPPA perlu didedahkan sepenuhnya kepada penggubal undang-undang dan masyarakat awam.

TPPA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain