Dalam Buaian Sudah Melabur - Semasa | mStar

Dalam Buaian Sudah Melabur

Tuanku Lailatul Shahreen Akashah

KANGAR: Seramai 60 bayi menerima sumbangan berjumlah RM60,000 daripada Tabung Putra Petri Yayasan Tuanku Syed Putra Perlis (YTSPP).

Bagi bayi yang beragama Islam, sumbangan dimasukkan dalam Tabung Haji sementara bayi yang bukan beragama Islam dilaburkan dalam Amanah Saham Gemilang, Amanah Saham Nasional Berhad.

Sumbangan disampaikan Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil di sini, Selasa. 

YTSPP mula memberi sumbangan sejak tahun lepas. 

Bayi-bayi tersebut merupakan bayi yang dilahir di Hospital Tuanku Fauziah  di sini antara 17 Mei hingga 17 Julai setiap tahun, sempena perayaan ulang tahun keputeraan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail.

Setiausaha YTSPP, Datuk Johari Mohd Darus berkata, sumbangan berupa pelaburan asas kepada bayi-bayi berkenaan dengan ibu bapa mereka digalak untuk terus menyimpan dan melabur bagi pihak bayi mereka.

"Jika ibu bapa kepada bayi-bayi terbabit membuat simpanan dalam Tabung Haji, misalnya sebanyak RM30 sebulan, simpanan tersebut akan terkumpul hingga menjadi RM10,000 apabila bayi-bayi berkenaan berusia 18 tahun dan sudah boleh menunaikan fardu haji, berdasarkan jumlah perbelanjaan sekarang," katanya.

Beliau berkata Tabung Haji akan mendaftar nama bayi berkenaan dalam senarai nama bakal haji dan pelaburan itu tidak boleh dikeluarkan sehingga bayi berkenaan berumur 18 tahun ke atas.-- Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM