Wisma Putra Rujuk PM Panggil Duta China - Reezal Merican - Semasa | mStar

Wisma Putra Rujuk PM Panggil Duta China - Reezal Merican

Reezal Merican Naina Merican.

PETALING JAYA: Timbalan Menteri Luar, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican menegaskan keputusan Wisma Putra memanggil Duta China ke Malaysia, Dr Huang Huikang pada Isnin dibuat setelah merujuk perkara itu kepada perdana menteri.

Jelas beliau lagi, keputusan tersebut turut dipersetujui Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman.

"Semuanya dilakukan dengan penuh disiplin pentadbiran dan sejajar dengan amalan biasa Kementerian Luar Negeri," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Reezal Merican berkata, tidak ada tindakan semberono diambil berkaitan perkara yang melibatkan hubungan diplomasi antarabangsa.

"Sebaik diberikan amanah untuk membantu Kementerian Luar Negeri, saya secara peribadi cukup berhati-hati dalam membuat sebarang kenyataan umum; baik di atas kapasiti diri saya secara peribadi, mahupun kedudukan saya sebagai timbalan Menteri Luar.

Tegas beliau, walaupun dirinya masih baharu di Wisma Putra, namun disiplin pengurusan dan tatakelola kementerian sentiasa diletakkan di kedudukan paling utama.

"Dalam semua hal dan perkara, menjadi kewajiban buat diri saya, untuk merujuk kepada YB Menteri Luar Negeri dan Pengurusan Kanan Wisma Putra," katanya.

Reezal Merican turut menyatakan rasa kecewa terhadap segelintir pihak yang membuat andaian bahawa beliau membuat keputusan sendiri tanpa mengikut prosedur dan protokol Wisma Putra.

"Saya amat kesal apabila ada pihak tertentu yang melemparkan tuduhan yang tidak berasas sehingga merumitkan usaha Wisma Putra untuk mengendalikan isu ini secara baik, tegas dan berhemah.

"Tindakan meremehkan keputusan kolektif yang dibuat di Wisma Putra adalah satu tindakan yang lemah, cetek dan cuai," katanya.

Menurut beliau, keputusan tersebut dilakukan atas kesedaran bahawa Malaysia adalah sebuah negara berdaulat dan maruahnya tidak wajar diinjak oleh mana-mana negara asing sekalipun.

"Tidak ada kepentingan peribadi apabila kita membuat sesuatu keputusan di Wisma Putra. Memanggil Duta Besar China untuk memberi penjelasan kepada Wisma Putra adalah amalan biasa dan ini sudah diperjelaskan oleh YB Menteri Luar Negeri.

"Yang luar biasa dan dianggap tidak ‘berprotokol’ adalah apabila anggota pentadbiran kerajaan sendiri yang 'melompat' dan mula membuat tuduhan longgar terhadap tindakan yang diambil Wisma Putra," katanya.

Terdahulu, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Aziz mendakwa bahawa beliau melanggar protokol dengan memanggil Dr Huang.

Anifah kini berada di New York, Amerika Syarikat untuk Perhimpunan Agung Bangsa-bangsa Bersatu.

Artikel Sebelum

APMM Lepaskan Tiga Das Tembakan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini