MCA Tolak Perhimpunan 'Anti Low Yat' - Liow - Semasa | mStar

MCA Tolak Perhimpunan 'Anti Low Yat' - Liow

KUALA LUMPUR: MCA pada Ahad sekeras-kerasnya menolak "Himpunan Rakyat Bersatu" yang dikatakan bersifat 'anti Low Yat', dijadualkan berlangsung di ibu negara tidak lama lagi.

Presidennya Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata perhimpunan itu, yang tidak dikenal pasti penganjurnya, boleh menggugat ketenteraman dan keharmonian kaum di negara ini.

Ia boleh membawa kesan negatif kepada hubungan antara kaum yang telah terjalin, katanya.

Bercakap kepada pemberita dalam bahasa Mandarin, beliau berkata, "Kita bimbang perhimpunan tersebut akan mengeruhkan perpaduan kaum. Bukan mudah untuk membinanya, tetapi dalam masa sehari, sekejap sahaja boleh runtuh".

"Oleh itu kita mahu pihak berkuasa menyiasat mengenai perhimpunan berkenaan atas faktor-faktor keselamatan," kata Liow selepas merasmikan Konvensyen Tahunan MCA Wilayah Persekutuan di Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina Wangsa Maju di sini.

Media melaporkan "Himpunan Rakyat Bersatu" itu dijadual berlangsung pada 16 September dan 10 Oktober di Bukit Bintang dan Jalan Petaling.

Perhimpunan itu diadakan sebagai tindak balas dan protes terhadap perhimpunan Bersih 4.0 yang dikatakan mengganggu perniagaan di kawasan tumpuan orang Melayu di ibu kota.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah