Buku 'Siapa Kata Tidak Dijawab' Jawab Persoalan Tentang 1MDB

PETALING JAYA: Tuduhan terhadap 1MDB berkisar tentang minyak di Terengganu yang hampir digunakan sebagai cagaran, serta deposit Tabung Haji digunakan sebagai langkah menyelamat, sehinggalah dakwaan bahawa pulangan pelaburan masuk ke dalam akaun ahli perniagaan kontroversi Jho Low semuanya telah terjawab.

Buku yang bertajuk 'Siapa Kata Tidak Dijawab' yang menerangkan isu di Terengganu itu menyatakan bahawa pada 2009, perbincangan antara kerajaan Persekutuan dan negeri telah diadakan mengenai isu sumbangan setiap pihak kepada Terengganu Investment Authority (TIA) di mana rancangan awalnya adalah modal berbayar sebanyak RM11 bilion dibayar.


Antara rancangan itu adalah supaya kerajaan Persekutuan menjamin kenaikan sukuk bernilai RM5 bilion oleh TIA tetapi kerajaan negeri akhirnya mengambil keputusan untuk menarik diri daripada perjanjian itu.

"Pada September 2009, TIA menjadi sebuah agensi Persekutuan dan telah ditukar nama kepada 1MDB. Oleh itu, tidak ada isu 1MDB cuba menggunakan minyak dan gas di negeri ini sebagai cagaran," katanya.

Buku ini juga menjelaskan bahawa pembelian tanah oleh Tabung Haji bukan sebagai langkah menyelamat, sambil menunjukkan bahawa perbincangan untuk membeli sebidang tanah di Tun Razak Exchange dibuat seawal 2013 dan Tabung Haji berminat kerana syarikat itu mahu terlibat dalam pembangunan hab kewangan antarabangsa.

Ia menjelaskan bahawa Tabung Haji tidak membeli lot itu untuk membangunkan 'Signature Tower' tetapi telah membuat pembelian yang banyak - pada harga diskaun RM2,860 sekaki persegi dan terletak di kawasan utama di TRX - untuk membangunkan beberapa pangsapuri servis.

Dalam buku itu, ia juga telah menafikan bahawa tiada sebarang wang dari 1MDB telah masuk ke dalam akaun Low atau mana-mana pihak ketiga, selepas PetroSaudi memulangkan AS$2.318 bilion kepada syarikat yang terdiri daripada pelaburan awal dengan hasil sebanyak AS$1.83 bilion dan AS$488 juta.

"1MDB telah menerima pinjaman jangka pendek RM950 juta daripada kerajaan pada Mac. Ini diperlukan sementara menunggu pengewangan aset yang perlu dilakukan," katanya mengenai mengapa syarikat itu memerlukan bantuan kerajaan.

Mengenai kenapa ia memerlukan pelan rasionalisasi, dijelaskan dalam buku ini bahawa ia adalah penting untuk mengurangkan secara drastik hutang 1MDB dan untuk memastikan pelan perniagaannya dalam sektor tenaga dan hartanah boleh diteruskan.

Di bawah pelan rasionalisasi itu, syarikat itu akan menggabungkan aktiviti-aktiviti, meningkatkan pentadbiran korporat dan menjana keuntungan asetnya untuk mengurangkan hutang.

"Setakat ini, rancangan itu telah menunjukkan kejayaan di mana hutang syarikat telah dikurangkan sebanyak RM3.6 bilion. Persetujuan dengan Petroleum Investment Company (IPIC), rakan kongsi kami yang berpangkalan di Abu Dhabi akan mengurangkan RM16 bilion lagi dari hutang," katanya.

Mengenai pembangunan TRX, usaha sama dengan syarikat Australia Lend Lease telah ditandatangani pada bulan Mac untuk membangunkan 6.8 hektar tanah dan Indonesia's Mulia Group telah membeli tanah untuk membina "Signature Tower" pada harga RM665 juta.

Bagi Bandar Malaysia, 1MDB menerima cadangan dari lebih 40 syarikat tempatan dan antarabangsa, dan perunding bebas telah dilantik untuk menjalankan kajian kemungkinan bagi plot tanah di Air Itam, Pulau Pinang dan Pulau Indah, Klang.

Mengenai mengapa tidak ada lagi tindakan diambil terhadap syarikat itu, ia menjelaskan bahawa langkah itu hanya boleh dibuat sebaik sahaja siasatan selesai.

Artikel Sebelum

Kualiti Udara Bertambah Buruk

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain