Trem Bakal Muncul Semula Di P.Pinang Di Bawah Pelan Induk Bernilai RM27 Bilion - Semasa | mStar

Trem Bakal Muncul Semula Di P.Pinang Di Bawah Pelan Induk Bernilai RM27 Bilion

GEORGE TOWN: Kemungkinan wujudnya trem yang berulang-alik di sepanjang jalan di sini hampir menjadi realiti apabila sebuah  konsortium menang bidaan untuk melaksanakan Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) bernilai RM27 bilion.

Trem tersebut, adalah antara cadangan di bawah PTMP, yang turut termasuk laluan transit aliran ringan (LRT) dan lebuh raya sepanjang 20km yang menghubungkan Bayan Lepas dan Tanjung Bungah.

Ketua Menteri Lim Guan Eng pada Jumaat mengumumkan bahawa SRS Consortium, sebuah syarikat yang ditubuhkan oleh senaraian awam Gamuda Bhd dan dua syarikat hartanah tempatan telah dilantik sebagai rakan pelaksana projek (PDP) untuk PTMP, yang bertujuan untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas di Pulau Pinang.

Kedua-dua syarikat yang berpangkalan di Pulau Pinang itu adalah Loh Phoy Yen Holdings Sdn Bhd dan  Ideal Property Development Sdn Bhd.

Pengumuman beliau mengesahkan laporan StarBiz pada Jumaat yang memetik sumber sebagai berkata bahawa Gamuda telah dilantik sebagai PDP dan ia telah menubuhkan sebuah syarikat dengan dua syarikat tempatan untuk melaksanakan projek PTMP itu.


Guan Eng berkata komponen kritikal untuk pelan itu ialah LRT, trem dan jalan raya.

"LRT bukan hanya di pulau tetapi juga di tanah besar. Ia perlu dilakukan di luar zon warisan. Dalam zon warisan, kita perlu kembali kepada perkhidmatan trem. Menghidupkan semula sistem ini akan menjadikan Pulau Pinang unik dan romantis," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di Komtar sebelum menyerahkan Surat Anugerah kepada Ketua Pegawai Eksekutif Konsortium SRS Datuk Lin Yun Ling.

Guan Eng berkata majlis eksekutif negeri melantik SRS Consortium sebagai PDP pada Rabu berdasarkan pengalaman yang luas dalam transit aliran massa dan infrastruktur pengangkutan awam yang berkaitan serta pembangunan perbandaran berskala besar.

Beliau berkata Gamuda memegang 60 peratus ekuiti dalam SRS dan dua syarikat tempatan itu masing-masing memegang baki 20 peratus ekuiti.


Beliau berkata konsortium itu akan bekerjasama rapat dengan kerajaan negeri dalam tempoh enam bulan akan datang bagi memastikan pelaksanaan terperinci pelan induk, reka bentuk kejuruteraan, mengumpul maklum balas orang ramai dan mendapatkan persetujuan semua negeri dan kerajaan Persekutuan bagi setiap komponen PTMP.

Selain LRT, trem dan lebuh raya pan-pulau , turut dilaporkan bahawa komponen-komponen lain ialah sistem katamaran dan projek menaik taraf persimpangan lebuh raya bernilai RM100 juta.


"Mudah-mudahan, kita juga akan mendapat kereta kabel dan teksi air," kata Guan Eng.

Beliau berkata sebaik sahaja kelulusan dan perancangan bagi pelbagai pakej kerja PTMP disempurnakan, konsortium itu akan memanggil tender terbuka dan menjemput penyertaan tender.

Mengenai komponen mana akan dimulakan PTMP terlebih dahulu, Guan Eng berkata ia bergantung kepada lesen atau permit mana yang telah diperolehi.

Beliau berkata projek PTMP pertama dijangka dilancarkan pada 2017 dan semua komponennya siap pada tahun 2030.

Guan Eng berkata konsortium itu akan menggunakan langkah-langkah piawaian keselamatan dan alam sekitar yang ketat untuk mengurangkan kesan PTMP terhadap alam sekitar dan sosial.

"Kerajaan negeri menekankan bahawa PDP perlu mendapatkan semua kelulusan berwajib daripada Kerajaan Pusat dalam tempoh enam bulan, atau menanggung segala kos pengurusan jika gagal kelak," katanya.

Mengenai pembiayaan daripada kerajaan negeri, beliau berkata isu itu hanya akan ditangani sebaik sahaja konsortium memperoleh jaminan semua kelulusan lesen daripada Kerajaan Persekutuan.

"Kami akan bekerja berdasarkan kerangka kewangan pertukaran hak milik tanah. Tetapi ia masih terlalu awal untuk bercakap tentang perkara ini, " tambahnya.

Dalam laporan StarBiz yang memetik sumber pada Jumaat, dinyatakan bahawa pasar Prangin lama, yang lebih dikenali sebagai Sia Boey, telah ditetapkan oleh kerajaan negeri sebagai tapak untuk stesen pusat LRT.

Dari Sia Boey, rancangan awal adalah untuk mempunyai laluan LRT sepanjang 17.5km dari George Town ke Bayan Lepas.

Akan terdapat dua laluan tambahan, dari Sia Boey ke Tanjung Tokong melalui Kelawei Road, dan ke Paya Terubong melalui Datuk Keramat dan Air Itam.
PTMP , trem , Lim Guan Eng , SRS Consortium

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan